MENIU

Ambasadorul Rusiei la București: „Informațiile care provin din Ucraina sunt 99% false”

Ambasadorul rus Valery Kuzmin / Foto: Inquam Photos, George Călin

Valery Kuzmin susține că nu Rusia a fost cea din cauza căreia a pornit conflictul din Ucraina și că, oricum, „99% din informațiile venite in Ucraina sunt false”. Declarația a fost făcută, în exclusivitate pentru Realitatea Plus, în primul interviu TV dat de la începutul războiului din Ucraina. 

Într-un interviu pentru Realitatea Plus, ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin consideră că Rusia nu a început războiul în Ucraina, ci intervenția militară a fost o altă etapă  care se desfășura oricum în Ucraina.

Reporter: De ce ar trebui să credem Rusia, când Rusia este cea care a condus această operațiune militară?

Kuzmin: Pentru că nu Rusia a început, în practică. În realitate, dacă te uiți către faptele reale, Rusia a început doar o altă etapă care se desfășura oricum în Ucraina. A fost provocat, a fost sponsorizat financiar de SUA.

La mijlocul lunii februarie, bombardamentele s-au intensificat. Când am început operațiunile, am găsit documente care arată că s-a planificat o ofensivă masivă și dacă se realiza, numărul victimelor era mult mai mare. Informațiile care provin din Ucraina sunt 99% false.

Reporter: Mii de femei ucrainence cu copiii lor au venit în România pentru ajutor și spun că rușii atacă.

Kuzmin: Au văzut? Cel puțin o parte dintre ei au văzut?

Reporter: Da.

Kuzmin: Nu, nu dragul meu prieten, nu au văzut. Sunt mii de oameni. Cum au suferit din cauza armatei ruse? Ei care vin cu mașinile lor de lux.

Reporter: Nu toată lumea are mașini de lux.

Kuzmin: Majoritatea.Când refugiații kurzi, afgani au încercat să pătrundă în Europa prin Rusia au venit aproape fără bagaje pentru că veneau dintr-o regiune în care oamenii sufereau.

Ambasadorul Federației Ruse în România a oferit primul interviu TV în plin război, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS.

„Rusia curăță Ucraina de neonaziști. (...) Rusia vede extinderea NATO ca pe o amenințare existențială pentru țara noastră, pentru statul nostru. Această amenințare a fost creată de Occident cu mult timp în urmă”, spune Valery Kuzmin, în interviul acordat în exclusivitate la Realitatea Plus.

Primul interviu TV cu ambasadorul rus la București, de când a început PUTIN războiul: „Rusia curăță Ucraina de neonaziști!”

Unul din cele mai șocante momente din timpul interviului acordat în exclusivitate la Realitatea PLUS a fost lipsa completă a unei reacții empatice în momentul în care i-au fost arătate imaginile dezastrului din Ucraina de către jurnalistul Raluca Țicmeanu. Valery Kuzmin chiar a zâmbit în acest timp.

Reporter: Ce le spuneți oamenilor, ce le spune Kremlinul oamenilor când văd aceste imagini înfiorătoare?

V. Kuzmin ascultă zâmbind întrebarea și apoi comentează: Ce imagini îngrozitoare?

Reporter: Este vorba despre aceste poze (fotografiile sunt arătate ambasadorului V. Kuzmin). Un tată care-și plânge fiul, un om mort, aici era o familie...

V. Kuzmin: Da, jelește, e în doliu. O familie, aha. ăhă

Reporter: Care încerca să treacă printr-un coridor (umanitar, n.r.)...

V. Kuzmin: Coridor, aha...

Reporter: ... pentru a scăpa din Ucraina.

V. Kuzmin: Știi cine i-a împușcat în spate? Neonaziștii!

Reporter: Acești doi copii sunt morți acum.

V. Kuzmin: Sunt morți, da.... Știi câți copii morți sunt îngropați în Donbas înainte și acum, după împușcăturile neonaziștilor? Caută din surse alternative și vei găsi...

Reporter: O mulțime de imagini de genul acesta...

V. Kuzmin: Propaganda din Kiev, am spus, 99 % este fals . Și nu poți să-mi schimbi părerea.

Reporter: Dar propaganda rusă despre care toată lumea vorbește?

V. Kuzmin: Propaganda rusă, desigur, lucrează în favoarea armatei noastre.

În plus, ambasadorul Rusiei la București spune că Rusia salvează vieți. Asta susține în mod repetat ambasadorul Rusiei în România. Cât despre aderarea la NATO a celor două țări nordice, Kuzmin susține că acest lucru reprezintă o reală amenințare la adresa Rusiei.

INTERVIUL VIDEO TV - Realitatea PLUS, acordat în exclusivitate de ambasadorul rus Valery Kuzmin

Ambasadorul rus în România a oferit primul interviu unei televiziuni, în plin război, în exclusivitate jurnalistului Realitatea PLUS Raluca Ticmeanu. Valeri Kuzmin neagă orice acuzație care planează asupra Rusiei si pastraeza aceeași discurs propagandist rus. Valeri Kuzmin nu avut nici o reacție în momentul în care i-au fost arătate imagini cu trupurile neînsuflețite ale familiilor de ucraineni lăsate să zacă pe caldarâm, răpuse de gloanțele trase de armata rusă, imagini cu copiii uciși, plânși acum de părinți. Acesta susține că neonaziștii au fost cei care i-au ucis. 

Interviul a fost realizat de jurnalistul Raluca Țicmeanu, filmat de Iordache Coman și Călin Buda.