MENIU

Adrian Năstase: "După 70 de ani, Germania a câştigat războiul cu Marea Britanie"

Adrian Năstase, fost ministru de Externe al României, a comentat, la Ediţia Specială de la Realitatea TV, moderată de Alexandru Cumpănaşu şi Claudiu Popa, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi efectele pe care acest eveniment le va avea.

Adrian Năstase a precizat, că, deşi sună cinic, e clar că "Germania a câştigat, după 70 de ani, războiul cu Mare Britanie".

"Sigur, sunt surprins de Brexit. Nu am urmărit atât de atent evoluţiile şi campania pentru referendum, dar raţional, erau mai curând aşteptări legate de un răspuns favorabil rămânerii în UE. Am învăţat, în anii aceştia de politică, că de fapt la un referendum populaţia nu răspunde la întrebarea pusă, ci unor frustrări legate de numeroase alte chestiuni, de politică internă, dimensiunea emoţională contează şi aglutinarea acestor elemente a dus la aceste rezultate.

Practic, dacă facem comparaţie cu Urzeala Tronurilor, Marea Britanie e împărţită în două regate, cel de nord şi el de sud, ....aş titra, pentru emisiune, mai degrabă, Cod Portocaliu în UE. Pentru că e începutul unui efect de bulgăre de zăpadă şi e extrem de important să ne imaginăm toate efectele care vor urma.

Această decizie britanică evidenţiază o mare frondă în UE şi revigorarea unui concept de suveranitate naţională. Uitaţiv-ă ce se întâmplă în grupul Visegrad, se încearcă redefinirea unor relaţii cu Bruxelles-ul. Noi rămânem disciplinaţi.

Vedem că, după 70 de ani, Germania a câştigat războiul cu Marea Britanie. E clar că Germania va controla zona europeană iar Marea Britanie se va îndrepta spre Commonwealth, pornind şi de la ideea că piaţa europeană a fost deja ocupată, mâna de lucru nu mai este aşa ieftină.

Sunt probleme: va continua limba engleză să fie limba oficială la Bruxelles? Poate, în numele Irlandei. Politica internă de uniformizare a Europei dusă de la Bruxelles a dus la o mare nemulţumire şi la un drum în marşarier.

(...) Premierul britanic cerea ca nivelul alocaţiilor pentru copiii români să fie la nivelul alocaţiilor din România, dar nu cerea ca taxele plătite de părinţi să fie la acelaşi nivel ca în România.

Americanii, după Brexit, vor avea mai puţină influenţă în interiorul Uniunii Europene", a mai spus Adrian Năstase.

Situaţia României a fost şi ea abordată, fostul premier şi ministru de Externe explicând că acesta e un moment prielnic ţării.

"E clar că România primeşte o lecţie puternică...iată că fiecare dintre ţările europene îşi caută ţările de interes peste tot în lume, ori la noi este o situaţie destul de complicată, mai ales că un alt tip de război rece este pe frontiera estică şi în toată Marea Neagră. Germania tinde să respingă cât mai mult influenţa SUA, acest Brexit ajută la acest lucru, noi rămânem într-o relaţie de interdependenţă necesară cu SUA...(...)

Noi ar trebuie să ne luăm înapoi politica externă şi să determinăm şi relaţia cu vecinii, s-a văzut deteriorarea şi în relaţia cu Bulgaria, şi cu Ungaria, relaţia cu Polonia nu mi s-a părut niciodată foarte bună iar Turcia ar dori să facă un referendum pentru a arunca în aer acel tratat din 12962, deci şi cu ei am putea avea o relaţie tensionată", a concluzionat fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Năstase.


Mai multe articole despre:
SUA Adrian Năstase Năstase Brexit