MENIU

Sorin Grindeanu, față în fața cu Anca Alexandrescu: Nimeni din partea Realitatea Plus n-a făcut presiuni asupra mea pe subiectul Romprest. N-am nici grade, nici stele– LIVE TEXT

Sorin Grindeanu a stat față în față cu Anca Alexandrescu, într-o ediție incendiară a emisiunii Culisele Statului Paralel. După 3 ani de-a lungul cărora jurnalista Realitatea Plus l-a invitat în emisiuni, Ministrul Transporturilor a răspuns tuturor întrebărilor puse de moderatoare sau transmise din partea telespectatorilor.

Principalele declarații ale lui Sorin Grindeanu:

A. Alexandrescu: De ce a trebuit să se ajungă într-o situație atât de tensionată (ca PSD să le impună reprezentanților săi embargou privind prezența în studiourile Realitatea Plus - N.R.)

Anca Alexandrescu a anunțat bomba de presă a momentului. PSD renunță la embargoul asupra Realitatea Plus. Ciolacu, Firea și Grindeanu vor

 

S. Grindeanu: Marcel Ciolacu este un om care mă cunoaște foarte bine nu doar pe mine, ci toată familia. El a dat acea decizie de solidaritate cu mine dintr-un motiv foarte simplu. Cum v-ați simți dacă familia v-ar fi atacată?  În aceste zile au fost preluate anumite știri, nu spun că și dvs ați făcut-o, era vorba de știri despre familia mea, în special despre mama mea. Copilăria mamei mele a fost distrusă de comuniști și nu a avut nicio legătură cu fostul regimul. M. Ciolacu a luat această decizie, știindu-mi familia. Nu cred că a fost o decizie care a făcut bine partidului și de aceea am și acceptat să vin la acea întâlnire cu dvs, în biroul său, la guvern.

 

GRINDEANU: NU AU EXISTAT PRESIUNI ASUPRA MEA DIN PARTEA OAMENILOR DE LA REALITATEA PLUS

 

A. Alexandrescu: Eu, Realitatea Plus sau familia Păcuraru au făcut presiuni asupra dvs pe subiectul Romprest?

S. Grindeanu:  Eu nu am spus așa ceva, nu s-a întâmplat, oricum eu nu sunt șantajabil, iar dacă s-ar fi întâmplat, aș fi făcut denunț.

S. Grindeanu: Dorin Umbrărescu este cel mai important constructor din România. Eu nu l-am cunoscut înainte de a veni la Min. Transporturilor, dar mi-aș dori să fie mai multe companii românești ca a lui. (..) Sunt extrem de mulțumit de cum lucrează, toate locurile pe care lucrează sunt în mare avans.

 

PROBLEMELE PODULUI DE LA BRĂILA


S. Grindeanu: Documentele arătate de dvs despre problemele podului de la Brăila erau reale. (A. Alexandrescu - Si de ce nu le-ați făcut publice?) Problema noastră nu era neapărat să le facem publice, ci să remediem în primul rând problemele sesizate în documentele CNAIR.

Jaf la drumul mare, probleme grave la podul de la Brăila. Raportul ținut secret de CNAIR, detonat de Anca Alexandrescu - DOCUMENT

RECLAMAȚIA LA CNA

A. Alexandrescu: De ce ați reclamat emisiunea la CNA?

S. Grindeanu: Eu înțeleg că atunci când ești in politică ești supus unor analize mai mult sau mai puțin apăsate. (...) La un moment dat era o schemă în care eram inclus in grupul de la Cluj, ori eu nu am legături, nu ma afaceri cu acei oameni, apoi că vreau să-l dau jos pe Marcel (Ciolacu), că vreau să fiu șef la SRI. Oamenii care-mi erau apropiați mi-au spus să las așa, să merg mai departe, dar mi s-a părut că unele lucruri au depășit ...mai era un pic să fiu responsabil de războiul din Ucraina. Dau însă la o parte trecutul și zic să privim spre viitor.

A. Alexandrescu: Cine-l susține pe Bogdan Mândrescu?

S. Grindeanu: A fost pus de PSD, a fost numit de premierul Nicolae Ciucă. Dar eu nu știu de vreun dosar la adresa sa. PSD îl susține și PSD îi va retrage încrederea, dacă va considera că este cazul.

SCANDALUL CEREALELOR DIN UCRAINA SI CONFRUNTARA CU TRANSPORTATORII

S. Grindeanu: Informațiile mele astea sunt, că nu rămân cereale in țară. Eu nu am alte informații, sunt instituții abilitate, poliția, toți ceilalți care au responsabilități în această direcție trebuie să-și facă treaba.

S. Grindeanu: NU este adevărat că nu m-am întâlnit cu protestatarii. Eu m-am întâlnit cu ei, cu toate asociațiile, la toate am insistat să avem o minută, pe care să o semnăm cu toți, s-au luat deja unele decizii în guvern, altele necesită timp pentru a fi implementate, dar niciodată nu am refuzat dialogul.

SPECULAȚIILE DESPRE LEGĂTURILE CU SERVICIILE

A. Alexandrescu (întrebare de la telespectatori); Cine dintre dvs. si Mihai Tudose are grad mai mare?

S. Grindeanu: Eu nu am nici gard, nici stele, iar să fac speculații despre Mihai Tudose nu-mi permit. Repet, eu provinn dintr-o familie care a avut de suferit mult din cauza comuniștilor.

 

NEREGULILE DE LA COMPANIA DE AEROPORTURI: SĂ FACĂ LUMINĂ DNA

A. Alexandrescu: Ati luat masuri in urma sesizarilor conform cărora exista angajati la Compania de Aeroporturi care au votat impotriva intereselor statului și DNA a solicitat aceste documente?

S. Grindeanu: Eu zic ca DNA sa clarifice. Totodata eu cred ca si Curtea de Conturi si alte institutii ale statului daca exista prejudicii, daca nu e valorificat cu totul patrimoniul statului român, cei care fac acest lucru sa raspunda. Hai sa vedem cum raspund

A. Alexandrescu: Vi se pare normal ca angajatii statului roman sa voteze impotriva intereselor statului roman?

S. Grindeanu: Tocmai de aceea va spun ca parerea mea acum, daca imi spuneti ca exista o ancheta in derulare, s-ar putea sa nu fie una care sa fie in folosul acestei anchete. Hai sa vedem rezultatele

RELAȚIILE CU GRUPUL DE LA CLUJ

A. Alexandrescu: Ce relatii aveti cu Nelutu Varga si Grupul de la Cluj? Cei cu care ati stat in tribuna la meci in Italia

S. Grindeanu: Eu pe Vasile Dincu il stiu, e membru de partid, il stiu de undeva de la inceputul anilor 2000. Venea in Timis si era membru al guvernului Nastase, dupa cum bine stiti. Il stiu pe domnul Rus. Pe Nelutu Varga il stiu de vreo 5-6 ani. N-am afaceri, nu am avut in viata mea afaceri si alte lucruri cu grupul de la Cluj. Acum, ca sa clarific si acea poza de care spuneati dumneavoastra. Eram in vizita oficiala cu premierul Marcel Ciolacu in Italia. Avusesem intalniri cu oficiali de acolo. Seara am primit telefon de la VAsile Dincu daca stim ca in seara aceea e meci CFR cu Lazio Roma, si daca nu vrem sa mergem sa sustinem echipa romaneasca in cupele europene. M-am consultat cu premierul si am decis sa mergem. Asta este toata istoria.

RELAȚIILE CU DORINEL UMBRĂRESCU

A. Alexandrescu: Ce relatii aveti cu Dorinel Umbrarescu?

S. Grindeanu: In primul rand este cel mai important constructor roman. In al doilea rand, nu cred ca exista companie in Europa in acest moment, de constructie de autostrazi care sa aiba peste 350 de kilometri de autostrada si drum expres in executie. Eu nu l-am cunoscut pe Umbrarescu inainte de a veni la Ministerul Transporturilor. Mi-as dori sa fie mai multe companii romanesti cu asemenea forta cum are compania condusa de Umbrarescu. Faptul ca in ultimii ani s-au castigat lictatii de catre companii romanesti pe mine ma bucura. Au castigat fiindca au fost pe locul intai, nu s-au facut alte lucruri. Sunt extrem de multumit de cum lucreaza toate loturile pe care le are in acest moment. Faptul ca avem o companie romaneasca puternica, cu mii de angajati eu cred ca este de laudat.

Sunt licitatii transparente, unele le castiga aceasta companie, altele le pierdere, dar ca vroiam sa fac aceasta mentiune, faptul ca o companie romaneasca astazi se afla pe primul loc in Europa la numarul de kilometri aflati in executie este un lucru important. De fala, daca vreti.

INCIDENTUL DE LA PODUL BRĂILA

A. Alexandrescu: De ce v-ati trimis purtatorul de cuvant sa faca acel circ pe podul de la Braila cand am mers sa fimez?

S. Grindeanu: Nu e purtatorul meu de cuvant, este al CNAIR, iar podul este in administrarea CNAIR. Dincolo de acel incident, care as fi preferat sa nu se intample, pentru mine este mai important: mi-ar fi placut sa scoatem in evidenta si o investitie de aproximativ 500 de milioane de euro. Hai sa va dau un exemplu pe care mi l-a dat Mihai Tudose. A zis asa: Sorine stii ca vizavi de Braila, e o localitate in judetul Tulcea, Macin. Oamenii de la Macin vin sa se trateze la spitalul judetean. E un lucru si un beneficiu pe care cetatenii il au, si nu e doar de timp, e chiar de salvare de vieti. Sa stiti ca asa face la fel legat de etapele cum s-a desfasurat receptia sau ne-receptia, ca nu e o receptie facuta in acest moment, cu podul. De ce? Orice zi in care romanii pot sa foloseasca acel pod, daca li nu se pune in pericol siguranta, este o zi in plus.

A. Alexandrescu: Aveti aceasta garantie?

S. Grindeanu: Da, am aceasta garantie, si e o garantie pe care mi-au dat-o specialistii de la CNAIR. Multe dintre documentele pe care le-ati prezentat, si va felicit pentru asta, au fost cerute de CNAIR.

Acest obiectiv important, si e un obiectiv cu care suntem laudati viazvi de aceasta investitie la nivel european, va fi receptionat in momentul in care constructorul isi va face toate reparatiile, si va fi acea lucrare acea cum scrie la carte. de exemplu, azi sunt suparat pe acesti contructori din perspectiva acelui pod pentru ca refuza sa facem o anumita receptie pe malul brailean, acolo unde se trece peste linia de cale ferata, iar acest lucru da peste cap tot traficul din Braila. Se trezesc unii sa faca un soi santaj la CNAIR. Nu accept lucrul acesta. Sunt foarte multe procese pe rol, intre CNAIR si aceasta companie date de aceasta investitie. Orice pas de acest tip pare ca este un joc din acesta mai mult in instanta decat sa privim beneficiile pentru cetateni. Sunt anumite companii care s-au invatat in acesti 30 de ani sa vina in Romania cu 30 de avocati dupa ei. 

SALARIUL DIRECTORULUI AEROPORTULUI BUCURESTI

A. Alexandrescu: Vi se pare normal ca directorul Aeroportului Otopeni sa aiba un salariu de 51.684 de lei brut lunar, la ce haos si mizerie este acolo?

S. Grindeanu: Salariul il stabileste, si nu fug de raspuns, salariul este stabilit, asa cum bine stiti, de consiliul de administratie. Eu nu as generaliza si nu as merge chiar spunand ca totul e un haos. De exemplu, pe anul 2023 cifra de afaceri la aeroportul Bucuresti a fost undeva la un miliard trei sute, profitul, vreo 500 de milioane. A venit domnul Bolos si a zis ca trebuie sa ia tot profitul. Ceea nu e un lucru bun, care sa ajute la dezvoltarea aeroportului. Eu am avut o discutie cu primul ministru din acest punct de vedere, si imi doresc ca macar o parte din sumele pe care le ca profit aeroportul sa ramana la aeroport in viitor, astfel incat sa putem sa investim. Nu cerem bani din alta parte. Vrem sa investim din banii pe care ii avem ca profit acolo. S-a ajuns la traficul din 2019. Fara investitii nu o mai ducem mult. De aceea e absolut urgent sa se intample acest lucru, indiferent cine este director.

PROTESTELE DE LA AFUMATI

A. Alexandrescu: De ce nu ati fost in mijlocul protestatarilor de la Afumati?

S. Grindeanu: I-am chemat, m-am intalnit cu ei. Au fost la minister, m-am vazut cu dansii cateva ore bune. Vreau sa fac o clarificare ca am vazut ca s-a tot rostogolit o informatie care nu a fost adevarata. Eu nu am spus niciodata la vreo intalnire ca nu vreau sa discutam despre graul din Ucraina. Nu a fost vorba de asa ceva la intalnirea cu protestatarii. Am stat cu dansii atunci, cu cei de la Afumati, vreo patru sau cinci ore, toti am semnat o minuta, eu m-am angajat ca in maxim 30 de zile sa rezolv problemele din acea minuta. O parte dintre ele le-am rezolvat. Dupa aceea, in zilele urmatoare m-am mai intalnit de doua trei ori si cu marile confederatii, pentru ca e normal sa te vezi cu toata lumea.

A. Alexandrescu: De ce ati mintit ca protestatarii au cerut benzina, motorina si rovinieta gratis?

S. Grindeanu: Asta este alta chestiune pusa in gura mea, la fel ca cea legata de cerealele din Ucraina. Nu am spus. Va rog sa luati declaratiile publice. Din contra, am spus ca toate dialogurile pe care le-am avut in divese etape cu protestatarii au fost marcate de bun simt, toata lumea a incercat sa gaseasca solutii, chiar am facut precizarea, la intalnirile cu mine nu mi-a cerut nimeni motorina gratis.

CFR CALATORI

A. Alexandrescu: La CFR Calatori lucrurile merg din rau in mai rau. Ce ganduri aveti?

S. Grindeanu: Acolo avem implementat deja, trebuie sa facem la toate companiile, nu doar la Ministerul Transporturilor, pe 109. Un consiliu de administratie selectat prin 109, a fost borna in PNRR acest lucru. Avem pe domnul director Preoteasa care a luat concursul, nu tinut de minister si tinut cum prevede 109, si care trebuie sa-si duca la indeplinire planul cu care a mers in fata consiliului de administratie. Pe mine ma intereseaza foarte mult sa schimbam fata CFR Calatori. Ieri am fost parte la semnarea unui contract pentru achizitia a 62 de trenuri noi in Romania. In ultimul an s-au semnat contracte pentru achizitia a 119 trenuri noi, plus vreo 16 locomotive electrice noi. Vreo 10 miliarde de lei. Sa stiti ca de mai mult de 20 de ani in Romania nu s-a cumparat nici macar o garnitura noua. Aceste lucruri totusi in 20 de ani dau imaginea pe care o vedem cu totii, din pacate, si aceste lucruri trebuie sa se schimbe, si se schimba cu investitii. Le multumesc celor care au avut incredere, si guvernului trecut,si actualului guvern, pentru ca an de an am avut la Ministerul Transportului un buget imens din care 80% merg la investitii. Si e nevoie de acest lucru.

PRELUAREA ROMNET

A. Alexandrescu: A avut loc in biroul dumneavoastra o intalnire despre preluarea Romnet si posibila vanzare catre o companie din Rusia la care a participat si domnul Nelutu Varga si doamna Murgeanu, directoarea de la directia navala de la Ministerul Transporturilor?

S. Grindeanu: Aceasta intalnire nu a existat la mine in birou, dar pot sa spun ceva legat de portul Constanta. De vreo 30 de ani sunt niste baieti destepti in acest port Constanta pentru care nu a prea contat cine e la guvernare. In 30 de ani au considerat necesar sa nu plateasca apa, sa nu plateasca curent, sa nu plateasca redeventele pe care trebuie sa le plateasca desfasurandu-si activitatea in incinta portului Constanta si da, au fost raporte ale corpului de control ale primului ministru, indiferent de care prim ministru vorbim. Urmare a acelor controale eu am cerut actiue. Si sa stiti ca s-au deschis procese cu majoritatea acestor baieti destepti din portul Constanta. Perioada asta de El Dorado in care fiecare se duce undeva si face afaceri neplatind nici macar curentul eu cred ca nu mai poate fi tolerata foarte mult. Sunt zeci de procese deschise cu acesti baieti.

RELATIA CU LIVIU DRAGNEA

A. Alexandrescu: L-ati tradat pe Liviu Dragnea?

S. Grindeanu: Acum nu stiu care pe care, cert este ca la un moment dat am ajuns in situatiile pe care romanii le cunosc. Nu stiu, eu am castigat niste alegeri locale in 2016, la final ajungand presedintele consiliului judetean Timis, un judet de dreapta dar care le-am castigat atunci. Liviu Dragnea, in acea perioada de campanie electorala din 2016 a condus extraordinar de bine PSD si am luat niste scoruri foarte bune, dupa cum bine stiti. Prim ministru in mod normal trebuia sa fie presedintele PSD. In acea perioada era Liviu Dragnea. Inteleg ca era o problema  legala prin care nu putea sa fie. Am avut diverse discutii, sa accept, sa vin, sa plec de la Timis, o intreaga istorie, si nu as vrea sa intr-o pe o panta in care sa fiu nevoit sa critic un fost presedinte al partidului din care fac parte, nu vreau sa fac lucrul asta.

ORDONANTA 13

A. Alexandrescu: Este Ordonanta 13 cea mai mare greseala politica a dumneavoastra?

S. Grindeanu: Atunci coalitia din acea vreme, era o coalitie PSD-ALDE, a cerut guvernului sa facem acest lucru. A fost sedinta. Castigasem algerile, PSD luase 46%, un scor istoric. 

Ordonanta 13 aa vut parcursul urmator: Pana sa jungem la Ordonanta 13 am avut o prima discutie cu Liviu Dragnea care mi-a spus ca orice modificare de acest tip va merge pe parcurs parlamentar si nu vom face miscari de acest tip. Dupa care a fost aceasta decizie a coalitiei, dupa care a fost acest moment in care lumea spune ca am fost rapit si ca am mers la cina cu Iohannis si sotia dansului. Dar stiti ce am observat? Cum cei care spuneau in acea perioada ca trebuie sa dam acea ordonanta dadusera declaratii ca ei nu stiu despre ce e vorba. Si atunci, dincolo de faptul ca erta un lucru care a scos si a divizat societatea. Erau acele mitinguri. Sigur ca mai tarziu Curtea Consitutionala a spus ca era constitutional. Multe dintre acele prevederi au fost adoptate intre timp. Doar ca modul in care a fost facut a deranjat. Rolul unui guvern nu este sa scoata oamenii in strada, sa existe tensiuni sociale. Si atunci am luat decizia sa merg la guvern, sa anunt ordonanta 14 , si pe aia mi-o asum. Duminica am chemat tot guvernul de acasa si am dat Ordonanta 14, am mai transmis conducerii ca vreau sa schimb ministrul Justitiei si ca urmatorul ministru al Justitiei vreau sa nu fie membru de partid. Ordonanta 13 a fost o greseala.

ACHIZITIA DE LOCOMOTIVE ELECTRICE LA PRETURI UMFLATE

A. Alexandrescu: De ce Autoritatea pentru Reforma Feroviara a achizitionat la un pret umflat, de trei ori mai mare, 16 locomotive electrice din Franta la 9 milioane de euro bucata, cand le puteau cumpara de la o fabrica romaneasca de la Craiova cu numai 3 milioane de euro bucata, fabrica de la cumpara locomotive electrice identice ca performanta cu cele din Franta companiile feroviare din Germania si Suedia?

S. Grindeanu: Este un lucru pe care l-am vazut si eu semnalat de presa. Am chemat directorul ca sa imi explice si mie, stiind cei din Ministerul Transporturilor ca imi place foarte mult sa avem companii romanesti care sa fie din ce in ce mai puternice.

Explicatia este cat se poate de simpla, dar eu cred ca este cu iz penal. Domnii astia care au facut PNRR si care se dau destepti si frumosi si ne dau lectii, va rog sa verificati ceea ce spun, au trecut in PNRR ca achizitia acestor 16 locomotive trebuie sa fie facuta doar pentru locomotive cu 4 osii. Cei de la Craiova, care exporta in toata Europa au cu 6 osii.

A. Alexandrescu: Au facut cu dedicatie?

S. Grindeanu: Pai scuzati-ma, ce altceva ce poate sa fie. Este cerinta in PNRR, asa e PNRR, asa a fost aprobat inclusiv la Comisia Europeana. Mie mi se pare ca este o conditie restrictiva si rau voitoare pusa. Dar este un PNRR acceptat de catre Comisie ca si alte alte lucruri trecute in PNRR pe care le-ati semnalat in acesti ani, trecute tot asa de baieti destepti, pe care trebuie sa le indeplinim

LIVE