MENIU

Zeci de familii din Cluj, obligate să își exhumeze rudele decedate

<p>Zeci de familii din Cluj, obligate să &icirc;și exhumeze rudele decedate</p>

Aproape 60 de familii din Cluj-Napoca au primit înștiințări din partea primăriei, conform cărora municipalitatea este obligată să le strămute mormintele din Cimitirul Mănăștur, după ce a pierdut un proces intentat de proprietarii unui teren limitrof, ambele părți implicate apelând la CEDO, informează HotNews.ro.  

Mai multe familii care au concesionat locurile de veci pe 20 de ani, încă din anul 2000, de la Primăria Cluj-Napoca, au primit, în ultimele zile, înștiințări în care se arată că terenul pe care se află locurile de înhumare, din Cimitirul Mănăștur, a făcut obiectul unui proces pierdut de municipalitate, transmite Mediafax.

"Sentința, definitivă și executorie, obligă Consiliul Local Cluj-Napoca să strămute locurile de veci (mormintele) edificate pe fâșia de teren, adiacentă străzii Frunzișului, lângă proprietățile reclamanților Balibanu Ileana și SC VSV Invest Grup SRL", se arată în adresa Primăriei Cluj-Napoca.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că anul trecut municipalitatea a deschis un proces, la CEDO, solicitând ca sentința respectivă să nu fie pusă în aplicare.
"Primăria a informat, zilele trecute, concesionarii locurilor de veci, din Cimitirul Mănăștur, referitor la existența unei sentințe definitive și irevocabile, cu o solicitare de punere în executare, privind exhumarea a 58 de morminte, pe motiv că acestea sunt prea aproape de limita de proprietate, a unor proprietari de terenuri. Aceștia intenționeaza să utilizeze terenurile, în scopuri imobiliare. Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a deschis un proces la CEDO solicitând ca sentința respectivă să nu fie pusă în aplicare, astfel încât nu se pune problema strămutării și exhumării imediate a acestor locuri de veci", a spus Buzatu.

Potrivit acesteia, municipalitatea clujeană așteaptă o soluție favorabilă din partea CEDO, în conditiile în care, în momentul în care s-a cerut, în instanță, strămutarea mormintelor, delimitarea cimitirului există, iar cei care au cumpărat terenuri, lângă cimitir, știau că limita lor de proprietate este aceeași cu limita cimitirului.

"Cele 58 de locuri de veci găzduiesc mai multe persoane înhumate. Au existat o serie de revendicări de teren, din partea foștilor proprietari, care au avut parcele pe teritoriul Cimitirului Mănăștur, iar după ce acestea li s-au retrocedat, le-au vândut. Noii proprietari au cerut instanței strămutarea mormintelor, pe motiv că acestea se află într-un perimetru de zonă sanitară tampon, de 50 de metri, până la imobilele pe care doreau să le construiască, deși acestea se află în interiorul cimitirului. În momentul în care au cumpărat terenul, acești investitori imobiliari, cărora instanța le-a dat câștig de cauză, știau că terenul se învecinează cu cimitirul și știau la ce distanță sunt mormintele", a explicat Buzatu.
Potrivit purtătorului de cuvânt, pe rolul instanțelor clujene au mai fost procese similare, în care primăria a fost dată în judecată pentru strămutarea altor morminte, dar unele cereri ale persoanelor respective au fost respinse.

Mai multe pe HotNews.ro.