MENIU

Protest în Bucureşti pentru dreptul la locuire, în urma evacuărilor din Vulturilor 50

Zeci de oameni evacuaţi din strada Vulturilor dorm în stradă de pe 15 septembrie

Câteva sute de persoane şi-au anunţat participarea la un protest pentru dreptul la locuire al persoanelor din Bucureşti, protest ce va avea loc joi, 30 octombrie, începând cu ora 16, în fața Administrației Fondului Imobiliar (Regina Elisabeta, 16). Protestul este inițiat de comunitatea din Vulturilor nr. 50, comunitate evacuată la mijlocul lunii septembrie, anunţă un comunicat al Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL).

Zeci de persoane care locuiau pe strada Vulturilor din sectorul 3 al Capitalei au rămas în stradă începând cu 15 septembrie, după ce au fost evacuate de autorităţi, fără a primi în schimb o alternativă de locuire. Un protest al evacuaţilor va avea loc joi, 30 octombrie, începând cu ora 16, în fața Administrației Fondului Imobiliar (Regina Elisabeta, 16).

"Ca urmare a interpelărilor de până acum din partea Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL), cât și a organizațiilor aliate, oficialii Primăriei Sectorului 3 și-au manifestat interesul pentru construirea de locuințe sociale, însă acuză lipsa terenurilor, a fondurilor și a dreptului la patrimoniu propriu. Primăria Sectorului 5 avut o poziție similară în problema locuințelor sociale pentru evacuații din Rahova-Uranus / Sabinelor. În același timp, conducerea Primăriei Capitalei susține lipsa interesului Primăriilor locale pentru construirea de locuințe", anunţă un comunicat al FCDL. 

Ce solicită societatea civilă:

Schimbarea radicală a mecanismului instituțional de locuire socială!
Instituțiile responsabile pentru politicile de locuire, Primăria Capitalei, Administrația Fondului Imobiliar și primăriile de sector sunt direct responsabile și pentru modul defectuos al funcționării acestui mecanism astăzi. Inițierea unei reforme structurale a politicilor locative este imperativă: modul actual de funcționare produce mii de persoane marginalizate în fiecare an. În acest sens, pe termen scurt, cerem simplificarea procedurii de aplicare a dosarului de locuință socială. Pe termen mediu: conlucrarea constantă cu reprezentanții comunităților de evacuați și pe termen lung, către Primăria Capitalei: inițierea unor proiecte de construcții comune cu toate primăriile de sector, în scopul prevenirii situațiilor ca cea de pe Vulturilor 50.

Creșterea bugetelor pentru Fondul Locativ de Stat în vederea construirii și/sau achiziționării de locuințe atât pentru evacuați, cât și pentru persoanele al căror venit nu le permite cumpărarea sau închirierea unei case în actualele condiții economice. În prezent, ca urmare a dereglementărilor și anulării drepturilor sociale din ultimii 20 de ani, problemele locative sunt regula și nu excepția. Pe lângă problemele evacuărilor, creșterii numărului persoanelor fără adăpost, prețurilor exorbitante la chirii, ne confruntăm și cu cea a supra-aglomerarii: potrivit datelor EuroStat, rata supra-aglomerării locative în România este cea mai înaltă din UE - 52%, în comparație cu 5-7% în Spania, Franța, 27% în Italia și 40-45% în Ungaria și Bulgaria.

Blocarea evacuărilor pe legea 10!
Deși din 2014 nu se mai deschid dosare noi pe legea 10, evacuarea proprietăților retrocedate se va desfășura pentru toate procesele pe rol, estimate la ordinul sutelor. Bucureștiul va vedea un nou val de evacuări în urma căruia mii de persoane vor rămâne fără soluții locative. Conform legii, autoritățile locale și municipale sunt direct responsabile de foștii lor chiriași (la ICRAL). Cerem ca orice evacuare pe legea retrocedării să se desfășoare pe principiul CHEIE-la-CHEIE, cu alternativa unei locuințe echivalente și disponibile imediat!

Soluționarea imediată a cazului Vulturilor!
Comunitatea protestatară de pe Vulturilor 50 stă de 6 săptămâni în stradă, hotărâtă să-și revendice drepturile. Numeroasele cereri în audiență, petiți, memorii au rămas în mare parte ignorate.  Solicităm Primăriei Sectorului 3 și Primăriei Capitalei o conlucrare reală în vederea adoptării în regim de urgență a unor măsuri de relocare în locuințe sociale a evacuaților de Vulturilor 50, cât și altor familii din sector, ajunse în stradă ca urmare a retrocedării imobilelor.

Asumarea responsabilității pentru abuzurile forțelor de ordine de pe 16 septembrie din tabăra de pe Vulturilor!
Pe 16 septembrie mai multe persoane au fost agresate verbal și fizic de către forțele de ordine locale, în urma descinderii acestora pentru a ridica tabăra de protest. Persoanele agresate, printre care copii și persoane cu handicap, și-au eliberat certificate de la IML și au demarat procedurile de plângere penală.

Cazul Vulturilor

O bună parte dintre chiriaşii care locuiau în gangul de pe Vulturilor 50 fuseseră repartizaţi la începutul anilor ’90 de întreprinderile la care lucrau si aveau contracte de inchiriere valabile pana in 2002. Din 2002 până în 2007 contractele de închiriere au fost preluate de noul proprietar, caruia i-a fost retrocedat terenul. Printre cei evacuați sunt însă și cetățeni ai altor sectoare, aflați acum la a doua evacuare. Privați de locuință în anii trecuți, ca urmare a lucrărilor de utilitate publică sau a altor retrocedări, aceștia au ajuns să subînchirieze casele de la familiile de pe Vulturilor 50 care nu mai locuiau acolo.

De la expirarea contractelor cu proprietarul, în 2007, până în septembrie 2014, oamenii au locuit cu acordul tacit al proprietarului. Neavând posibilitatea închirierii sau cumpărării unor apartamente la preţul pieţei, majoritatea au continuat să locuiască în casele din care ştiau că urmează a fi evacuaţi. Cererile de locuinţe către primăria de sector, depuse şi reînnoite pe durata ultimilor 12 ani de la retrocedarea terenului, au fost în zadar, iar cererile adresate Primăriei Capitalei au fost redirecţionate către Sectorul 3. În urma evacuării, majoritatea evacuaților de pe Vulturilor au depus din nou cereri de locuință socială la registratura Primăriei Capitalei.

Potrivit datelor obţinute de la Primăria Sectorului 3 în luna septembrie 2014, în prezent sunt înregistrate 3150 de dosare de locuinţă nesoluţionate, dintre care 500 au fost depuse de familiile evacuate din imobilele retrocedate – toate cele 500 fiind cazuri sociale. Referitor la rata de soluţionare, Primaria Sectorului 3 susţine că a primit din 2005 şi până în prezent doar 33 de locuinţe de la Primăria Capitalei în vederea repartizării către solicitanţi, sugerând astfel că soluţionarea dosarelor depinde nemijlocit de autorităţile municipale. Totuşi, potrivit Art.1 din OUG nr. 68/2006, consiliile locale care au înregistrat peste 10 cereri formulate de persoane evacuate ca urmare a aplicării legilor de restituire pot opta fie pentru construirea de locuinţe sociale prin programe de investiţii proprii, fie pentru redistribuirea către evacuaţi a locuinţelor pentru tineri, construite prin programul ANL.