MENIU

Povestea impresionantă a unui sat abandonat din România

La o altitudine de 760 m, într-un loc cu totul special din Munţii Semenic câteva ziduri ale unor case părăsite, biserica şi cimitirul amintesc de satul Lindenfeld. Câmpul cu tei!

Povestea localităţii este de-a dreptul impresionantă. Satul din judeţul Caraş-Severin a fost cândva plin de viaţă graţie celor peste 300 de locuitori de etnie germană, care au colonizat zona, în anul 1828, scrie antenasatelor.ro.

Oamenii de aici, deşi au dus o viață foarte grea, fiind izolați de localitățile din vale, au reuşit decenii de-a rândul să ducă un trai decent, într-un peisaj de munte cu adevărat de poveste.

Izolarea locuitorilor din Lindenfeld a determinat însă treptat depopularea aşezării. Tinerii au plecat la liceu la Caransebeș și s-au stabilit acolo, alții s-au mutat în Gărâna sau Brebu Nou, iar alții au emigrat în Germania. La începutul anilor '90, satul era locuit de un singur om, bătrânul Paul Schwirzenbek, care nu a dorit să părăsească satul natal. Dupa ce şi-a dus existenţa de unul singur timp de opt ani în satul abandonat, bătrânul a murit într-un accident de mașină, la Caransebeș, la vârsta de 83 de ani, lăsând în urmă un sat fantomă, încărcat de istorie.

Emoţionant este faptul că, atunci când au plecat, nemții și-au lăsat casele deschise, cu mobilă, vase și chiar rufe pe sârmă, ceea ce oferă imaginea cutremurătoare a unui muzeu în aer liber. Cele 61 de case abandonate, în mare parte fără acoperiş şi cu ziduri care stau să cadă, biserica şi cimitirul sunt ultimele exponate ale acestei "expoziţii în aer liber", care prezintă cu tristeţe povestea unui sat cândva însufleţit, astăzi complet părăsit.

Mai multe articole despre:
săteni poveste sat abandonat