MENIU

Război în Ucraina, ziua 802. Șeful CE, atac fără precedent la adresa lui Putin. Ținta lui este lumea occidentală

După modelul lui Stalin, Putin vrea să păstreze ce a ocupat (Profimedia)

Rusia reprezintă o amenințare existențială pentru Uniunea Europeană. Este semnnalul de alarmă al șefului diplomației europene, Josep Borrell. Oficialul a atras atenția asupra faptului că președintele rus Vladimir Putin reprezintă un risc major pentru stabilitatea și securitatea regiunii. 

UPDATE 22:24 - Moscova pune la cale atacuri teroriste și sabotaje în Europa.

Agențiile europene de informații și-au avertizat guvernele cu privire la amenințarea sabotajelor și atacurilor teroriste organizate de Rusia pe continentul european. Posibilele victime civile nu reprezintă o preocupare pentru Federația Rusă, potrivit Finnacial Times.

UPDATE 21:16 - O persoană a murit şi alte 17 au fost rănite în atacurile ruşilor la Harkiv şi în regiune

 femeie a murit şi alte 17 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruşilor din Duminica Paştelui, în oraşul ucrainean Harkiv şi în regiune, au declarat oficiali regionali, potrivit Reuters.

Guvernatorul regional Oleh Syniehubov a notat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, că şase persoane au fost rănite într-un atac cu drone în timpul nopţii asupra cartierului Osnovyanskyi din Harkiv, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Alte zece persoane au fost rănite într-un atac lansat mai târziu în cursul zilei asupra centrului oraşului.

UPDATE 17:45 - Duminică după-amiază, 5 mai, în prima zi a sărbătorii Paștelui, aviația rusă a atacat Harkovul cu bombe ghidate - așa-numitele KAB.

Atacul a vizat o zonă rezidențială. Primarul orașului, Igor Terekhov, a anunțat acest lucru pe Telegram.

Atacul a avut loc în jurul orei 14:00.

„Atacul a lovit partea centrală a orașului într-o zonă rezidențială. O clădire de locuințe a fost afectată”, a spus primarul din Harkov. 

UPDATE 15:10 Rusia anunță noi cuceriri teritoriale în ziua de Paște

Armata rusă a afirmat, duminică, că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, Oceretino, nou semn al presiunii forţelor Moscovei asupra armatei ucrainene, relatează France Presse şi Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat într-un comunicat că soldaţii săi "au eliberat în întregime" această localitate din regiunea Doneţk, situată la nord-vest de Avdiivka, oraş căzut în mâinile ruşilor în februarie.

Satul, care se află la nord-vest de fostul bastion ucrainean Avdiivka, avea o populaţie de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război, potrivit Agerpres.

UPDATE 11:40 Zelenski i-a invitat pe ucraineni, cu ocazia Paştelui ortodox, să se unească în rugăciune pentru  soldaţii din prima linie a frontului

"Să ne rugăm unii pentru alţii. Când ne apropiem cu toţii unii de alţii, nu mai suntem străini unii de ceilalţi", afirmă Zelenski îmbrăcat într-o cămaşă tradiţională ucraineană- vîşivanka- şi pantalonii săi de tip militar într-o înregistrare video postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram, citată de Reuters.

Aflat în faţa Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, veche de 1.000 de ani, un monument spiritual şi arhitectural al credinţei ţării, Zelenski a declarat că Ucraina luptă de 802 zile împotriva Rusiei pentru victorie.

"Şi noi credem: Dumnezeu are un însemn (chevron) cu steagul ucrainean pe umăr. Deci, cu un astfel de aliat, viaţa va învinge cu siguranţă moartea", a declarat preşedintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski, care este de origine evreu, i-a chemat pe ucraineni să se roage mai întâi pentru toţi soldaţii care vor sărbători Paştele în tranşee, pentru ca aceştia să se întoarcă acasă în viaţă, şi pentru pământ şi popor, al căror spirit "nu poate fi înfrânt" şi care, a adăugat el, vor vedea Ucraina liberă într-o zi.

"Ucrainenii îngenunchează doar în rugăciune", a spus Zelenski. "Şi niciodată în faţa invadatorilor şi a ocupanţilor", a adăugat el.

 

UPDATE 9:30 Vladimir Putin a participat la slujba de Înviere de la Kremlin

Vladimir Putin a mers alături de miile de credincioși ruși la slujba de înviere de la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova. Dictatorul de la Kremlin nu a mai fost izolat de oameni la fel ca în ultimii doi ani de la începutul războiului din Ucraina. 

 

UPDATE 8:00 Rusia a lansat în noaptea de Paști 24 de drone Shahed, dintre care au fost doborâte 23, au spus duminică dimineață forțele aeriene ucrainene

 

Atacul a venit după ce, sâmbătă, loviturile rusești asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro și a orașului-port Odesa au ucis cel puțin doi civili, au incendiat o fabrică de produse alimentare și au avariat alte obiective de infrastructură, locuințe și clădiri comerciale, au declarat oficiali regionali, potrivit Reuters. Zelenski a spus că Rusia a folosit sâmbătă opt rachete de diferite tipuri și aproape 70 de bombe aeriene ghidate împotriva localităților și pozițiilor de pe linia frontului.

 

Rusia reprezintă o amenințare existențială pentru Uniunea Europeană.

Este semnnalul de alarmă al șefului diplomației europene, Josep Borrell. Oficialul a atras atenția asupra faptului că președintele rus Vladimir Putin reprezintă un risc major pentru stabilitatea și securitatea regiunii. 

"Putin vede întreg Occidentul ca pe un adversar. A făcut acest lucru clar în multe dintre discursurile sale. Peste tot, în fiecare zi se repetă acest lucru la posturile de televiziune ruse: "Occidentul, tot Occidentul, Occidentul globalist este inamicul nostru", a afirmat Borrell.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina crimeea rusia putin zelenski