MENIU

Cadou pentru Mazăre: Edilul Făgădău taie 45 de milioane de euro de la Primăria Constanța

Promisiunile făcute până acum de primarul interimar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, lasă senzația unei continuități a politicii predecesorului său, Radu Mazăre. Este și cazul unui proiect, inițiat de Făgădău, prin care Primăria Constanța ar putea recupera un prejudiciu de 45 de milioane de euro, dar care inițiatorul său a votat pentru „amânarea” lui.

UPDATE: Dintr-o eroare regretabilă, în articolul din 2 decembrie, am dat informația potrivit căreia primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, ar fi votat, într-o ședință de CL împotriva proiectului prin care municipiul Constanţa ar fi trebuit să se constituie parte civilă în dosarul DNA care se referă la contractul de salubrizare al Constanţei cu firma Polaris și în care s-a constatat un prejudiciu de circa 45 milioane de euro. De fapt, primarul interimar a votat împotriva amânării unei decizii în acest sens.

Însă chiar dacă a votat în concordanță cu proiectul pus chiar de el pe ordinea de zi a ședinței, Decebal Făgădău a girat practic votul pentru amânare al liberalilor – de care foarte probabil știa – dat fiind că nu și-a apărat cu nici o luare de cuvânt propunerea. Pe subiectul cu pricina, Făgădău a lăsat lucrurile să curgă într-o direcție probabil regizată dinainte – „eu le-aş fi putut explica, dar, dacă nimeni nu m-a întrebat, am tăcut”, admitea după ședință -.  Jocul pe care l-a făcut pare să fie acela de a puncta politic: primarul interimar a vrut, iată, ca bugetul municipalității să beneficieze de cele 45 de milioane de euro, cât reprezintă prejudiciul din contractul primăriei cu firma Polaris, în caz de condamnare a celor implicați, doar nu a fost susținut.

Dovezi că Mazăre este încă activ în culisele politicii USL-iste, care încă se face la malul Mării Negre, pot fi găsite și în cea mai recentă ședință a Consiliului Local Municipal (CLM) din 28 noiembrie.

O mostră – amânarea prin vot în respectiva ședință a unei decizii care poate aduce 45 mil euro în cuferele Primăriei.

Este vorba de o decizie a CLM ce ar da undă verde municipiului Constanţa să se constituie parte civilă în dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care se referă la contractul de salubrizare a Constanţei cu firma Polaris și în care procurorii au constatat un prejudiciu de peste 200 de milioane de lei (circa 45,5 milioane de euro). 

Mai exact, consilierii ar fi trebuit să voteze o formalitate, necesară însă, prin care municipalitatea se asigura că va fi despăgubită de cei care vor fi condamnaţi, în cazul în care se va da o sentință în acest sens.

Paradoxal, deși proiectul a fost iniţiat de primarul interimar, Decebal Făgădău, votul său a fost împotrivă, alături de alți trei consilieri dintre cei 22 prezenți, restul de 18 votând pentru amânarea unei decizii.

Toți ceilalți trei sunt apropiați ai lui Radu Mazăre sau ai celorlalți doi parteneri ai acestuia, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky, formând ceea ce presa a numit tripleta toxică de la malul Mării.

Alături de Făgădău, au votat împotriva deciziei cu pricina Daniel Georgescu, directorul Administraţiei Canalelor Navigabile (ACN), Valentin Pârvulescu, din cercul lui Mazăre - Radu Valentin Preda, Gheorghe Ionescu, zis Grizzly, şi George Vişan, la fel un om de încredere al fostului baron al Constanței.

Cu sau fără coordonare din umbră, Făgădău s-a putut inspira chiar din surse deschise. În 2008, într-o şedinţă condusă la acel moment de primarul în exercițiu, Radu Mazăre, consiliul respingea solicitarea DNA de a se constitui ca parte civilă în procesul retrocedărilor ilegale, dosar în care prejudiciul estimat se ridică la 114 milioane de euro.