MENIU

Alertă de pestă porcină înainte de Paște. 11.500 de animale, sacrificate

O alertă de pestă porcină a fost declanșată în județul Olt, după ce au fost confirmate primele cazuri ale bolii în localitatea Negreni, parte a orașului Scornicești. Proprietarii unei ferme au observat cu îngrijorare că animalele lor mor și au alertat imediat autoritățile.

Ce au transmis autoritățile în acest caz

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare s-au deplasat imediat la fermă, iar medicii veterinari au efectuat verificări amănunțite. După prelevarea de probe și confirmarea diagnosticului de pestă porcină, s-a luat decizia drastică de a sacrifica aproximativ 11.500 de animale afectate.

În plus, autoritățile au impus măsuri stricte de control și monitorizare în zonele învecinate pentru a preveni răspândirea bolii. Comercializarea porcilor a fost interzisă în târgurile din Scornicești, iar Direcția Sanitar Veterinară Olt supraveghează cu atenție întreaga regiune pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină.

Această situație tragică reamintește de necesitatea respectării riguroase a măsurilor de biosecuritate în fermele de animale și a vigilenței continue în prevenirea și combaterea bolilor infecto-contagioase.

Reducerea consumului de carne de porc în România

Din 2017, românii au manifestat o tendință de reducere a consumului de carne de porc provenită din gospodării, ca urmare a apariției focarelor de pestă porcină. Fermierii se confruntă cu teama că animalele lor se pot îmbolnăvi, ceea ce a dus la o scădere a numărului de porci crescuți în țară.

Mai multe articole despre:
pesta porcina focar de pesta porci sacrificati