MENIU

Reacția Primăria Capitalei după ce sistemul de semafoare a fost atacat de hacheri

Pe parcursul a două zile, semafoarele din Bucureşti au fost dirijate de necunoscuţi. Primăria Capitalei cere anchetă penală. Viceprimarul Aurelian Bădulescu spune că a acționat o "persoană care știe sistemul". Primăria Generală s-a reunit duminică într-o ședință de urgență condusă de viceprimarul Bădulescu.

UPDATE 18.00: În urma ședinței de urgență care a avut loc la Primăria Capitalei, autoritățile au emis un comunicat în care anunță măsurile pe care va lua după acest periculos incident. "In cadrul sedintei s-au stabilit pentru perioada urmatoare procedurile suplimentare de monitorizare si control a tuturor intersectiilor din Capitala, astfel incat aceasta infrastructura sa functioneze in parametri normali. De asemenea, echipele de interventie ale CMMTB se afla 24/24 in teren pentru a remedia, in caz de necesitate, eventualele defectiuni la sistemul de semaforizare, asa cum s-a procedat si pana acum. Totodata, cu ocazia acestui incident, dorim sa atragem atentia asupra starii tehnice in care PMB a preluat sistemul de semaforizare, desi timp de peste 10 ani a existat un contract de modernizare, mentenanta, interventie si service pentru sistem, incheiat cu compania UTI. Reamintim ca la inceputul anului 2018, PMB a incheiat acelasi tip de contract cu Compania Municipala Managementul Traficului Bucuresti", se arată în comunicatul remis de Primăria Capitalei.

UPDATE. Poliţiştii fac mai multe verificări, duminică, în cazul accesărilor ilegale semnalate în sistemul de semaforizare din Capitală.

"Ieri seară, la sediul Secţiei 12 Poliţie, un reprezentant al Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti a sesizat că s-ar fi intervenit la semaforizarea de pe b-dul Nicolae Grigorescu - Policlinica Titan, sector 3, fiind modificat programul de semaforizare. Ca prime măsuri, la faţa locului s-au deplasat echipaje ale Brigăzii Rutiere şi de siguranţă publică, pentru a asigura fluenţa traficului, precum şi pentru efectuarea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor din competenţă. Pe parcursul zilei de astăzi se vor desfăşura mai multe activităţi, în care vor fi implicaţi şi specialişti ai Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti. Au fost solicitate date necesare în conturarea situaţiei de fapt, urmând a se stabili şi situaţia de drept", se precizează într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Reprezentanții Serviciului Semaforizare din Primăria Capitalei susțin că au fost deschise dulapurile care conțin automatele de dirijare dintr-o intersecție (deși acestea au sisteme de siguranță) și au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roșu și verde ale semafoarelor și trecerilor de pietoni).

"Este o persoană care a mai lucrat cu aceste diagrame. Este vorba despre un atentat. Am luat toate camerele de luat vederi și vom depune înregistrările la poliție. E un comportament criminogen. Nu este vorba despre hackeri, ci de oameni care știu să lucreze cu acest tip de programări. S-a acționat mecanic. Cine a făcut așa ceva e o persoană care a lucrat în sistem.", a spus Aurelian Bădulescu.

Reprezentanții Companiei Municipale Management Trafic București S.A., în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus ieri o plângere penală după ce ieri și astăzi (28 și 29 decembrie 2018) au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor, cu potențiale consecințe deosebit de grave. 

S-a constatat ca au fost deschise dulapurile care conțin automatele de dirijare dintr-o intersecție (deși acestea au sisteme de siguranță) și au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roșu și verde ale semafoarelor și trecerilor de pietoni).

Dacă echipele de intervenție ale Companiei Municipale Management Trafic București S.A. nu interveneau cu promptitudine exista un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afișa culoarea verde din toate direcțiile).

După prima accesare a dispozitivului trecerii de pietoni din fața Policlinicii Titan, din data de 28 decembrie, situația a fost remediată rapid iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, fiind exclusă varianta unei erori.

Sâmbătă, 29 decembrie, a avut loc o nouă accesare, în același loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roșu-verde, a rămas blocat pe culoarea galbenă intermitent.

Menționăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoștințele și echipamentele necesare pot să acceseze automatele de dirijare și să modifice diagramele.

În zona Policlinicii Titan există mai multe camere de supraveghere și în aceste momente se lucrează la identificarea persoanelor care au intervenit la echipamente.

Atragem atenția că asemenea acțiuni sunt ilegale și pot avea consecințe deosebit de grave asupra circulației automobilelor și siguranței pietonilor.

Considerăm că, în cazul în care organele abilitate vor constata că a fost vorba despre acte de sabotaj, țintele fiind Primăria Capitalei si companiile municipale, nicio miză nu poate justifica discreditarea unor instituții cu prețul unor vieti omenesti.