MENIU

La noi n-a convins, poate încerca la Uniunea Artiștilor Plastici. Ce i-a transmis președintele Uniunii Compozitorilor lui Nicolae Covaci?

Președintele Uniunii Compozitorilor reaprinde conflictul cu Nicolae Covaci, după o serie de aprecieri despre motivul pentru care artistul a picat examenul de Admitere în Uniune. Dan Dediu a afirmat că liderul Phoenix și-ar putea încerca mai bine șansele la Uniunea Artiștilor Plastici sau a Cineaștilor, pentru că la UCMR n-a reușit să convingă. Interviul a fost publicat pe 19 aprilie, ziua de naștere a lui Nicolae Covaci.

Într-un amplu interviu, Dan Dediu și-a susținut colegii din comisia de evaluare care nu i-au acordat lui Nicolae Covaci nota necesară pentru a deveni membru al Uniunii Compozitorilor din România.

"Din păcate, lucrarea pe care a susținut-o la noi nu a reușit să convingă colegii din secția jazz/pop de competențele sale componistice reale. Dar înțeleg că are operă de artist plastic, în Germania, mai ales. Putea foarte bine să se fi orientat, în mod justificat și pragmatic, în a cere să intre în Uniunea Artiștilor Plastici. Sau în UCIN, căci am văzut că apare și pe generice de film ca fiind semnatarul muzicii", a declarat Dediu pentru blogurile adevarul.ro.

Făcând referire la motivul pentru care liderul Phoenix dorește să fie acceptat în UCMR este obținerea indemnizației de merit de la Ministerul Culturii.

"Îl înțeleg, mai ales că am citit în presă că are și probleme de sănătate. (...) La UCMR există o listă de așteptare, pentru că indemnizația se acordă doar dacă se eliberează un loc, prin decesul deținătorului. Mulți artiști remarcabili încă așteaptă pe aceste liste să le vină rândul. Și țelul lor e același: o indemnizație de merit! E macabru, dar adevărat!", a mai afirmat Dediu.

Legat de scandalul din spațiul public și de ceea ce a numit "avântul umoral și inflamat al haiducilor postărilor online", președintele UCMR a dat ca exemplu cazul autorul imnurilor legionare, care a fost impus direct în comitetul director, în 1940, deși nu era membru al societății.

 

Mai multe articole despre: