MENIU

Motivul neașteptat pentru care astronauții poartă costume albe

Este binecunoscut faptul ca astronauții poartă costume albe în spațiu, dar te-ai întrebat vreodata de ce?

Ai văzut astronauți în filme și în seriale și toți poartă costume albe. Indiferent că este vorba de astronauții americani, ruși sau chinezi, toți poartă costume spațiale albe. De ce nu aleg costume de alte culori sau care să fie în culorile statului pe care-l reprezintă?

Nu vezi americani în alb-albastru și roșu sau chinezi în galben și roșu. Ci sunt îmbrăcați cu albul clasic și plictisitor. Chiar și așa, NASA nu a avut tot timpul costume de culoare albă. În unele misiuni, astronauții au avut costume arginitii, dar atunci astronauții nu ieșeau în spațiu.

Acesta este elementul cheie: explorarea spațiului. Costumele de astronauți trebuie să fie foarte reflectorizante. Cea mai bună culoare pentru asta nu este argintiul sau roșul, ci albul.

De ce poartă astronauții costume albe

Albul este culoarea care reflectă cel mai eficient radiațiile din spațiu. Pe Pământ suntem protejați de 77% din radiațiile emise de soare, dar în spațiu astronauții nu beneficiază de asta și devin astfel vulnerabili la căldura emanată de soare.

Când sunt în afara navei, astronauții sunt vulnerabili la temperaturile ridicate, pot suferi arsuri, iar această expunere la radiații poate duce la formarea cancerului de piele.

Drept urmare, agențiile spațiale au ales culoarea albă pentru costumele astronauților, deoarece reflectă radiațiile și absoarbe cu 35% mai puțină căldură decât alte culori.

Un alt element din garderoba austronauților sunt hainele de culoare portocalie. Și aici, culoarea nu a fost aleasă întâmplător. Portocaliul este foarte vizibil pe albastru și austronauții poartă acestă culoare pentru ca, în cazul unei aterizări eșuate, să fie mai ușor de observat de la sol.

Totuși, în prezent, NASA și alte agenții spațiale au sisteme mai complexe pentru localizarea austronauților și acum există o libertate mai mare în alegerea culorilor hainelor de pe dedesubtul costumelor spațiale.

Mai multe articole despre:
NASA astronauţi spaţiu cosmic