MENIU

Ai probleme cu kilogramele în exces? Metoda nebună care te ajută să le dai jos fără bătăi de cap!

Noi, românii, ținem post înaintea sărbătorilor mari. Acum, odată cu începerea Postului Paștelui, care este cel mai lung si mai aspru dintre toate, apare și întrebarea ce efecte are postul asupra sănătății. Dar, mai mult, cât de util ar fi să ții post în restul anului și cum te poate ajuta asta să slăbești? De câțiva ani, numeroase persoane din America folosesc tehnica asta.

Postul Paștelui a început pe 11 martie și se termină pe 27 aprilie. Oamenii mai numesc acest post și Postul Mare. Acesta durează 40 de zile, la care se adaugă și săptămâna Patimilor. Tehnica e să nu mănânci "de dulce". Dar mai există și alt post: să nu mănânci deloc.

Postul în care nu mănânci deloc se numește post intermitent. Trebuie să știi efectele pe care acesta le poate avea asupra sănătății.

Ce înseamnă să ții post intermitent

Toată lumea asociază noțiunea de post cu religia, asta pentru că în esență postul se practică în toate religiile lumii, ca o formă de purificare spirituală și fizică, care presupune abținerea de la anumite alimente.

Postul intermitent e ca postul negru la creștinii ortodocși, cum suntem în România. Astfel, noțiunea de post intermitent înseamnă din punct de vedere medical o strategie de organizare a meselor zilnice mai ales cu precădere în perioadele de abstinență voluntară de la mâncare și băuturi.

În câte moduri se poate practica un post intermitent

Cea mai populară formă de post intermitent este repausul total alimentar cuprins între 16 și 20 de ore. Asta înseamnă că cei care optează pentru această formă de post vor mânca doar în intervalul cuprins între orele opt până la patru ore pe zi. De exemplu, dacă ultima masă din zi este la ora 20:00, prima masă a doua zi nu trebuie să fie înainte de 12:00.

Alt mod la care oamenii apelează pentru a ține post se rezumă la consumul de alimente redus drastic în anumite zile. Mai exact, în timpul acestui tip de post practicanții consumă doar 20-25% din necesarul de calorii zilnice pe parcursul a două zile non-consecutive, în celelalte cinci zile au o alimentație normală, dar fără excese.

Cel mai greu post presunune zile întregi de repaus alimentar total, adică pe parcursul anumitor zile, practicanții nu consumă niciun fel de alimente sau de băuturi, care conțin calorii.

Ce câștigi cu un post intermitent e că pierzi greutate și reduci procentul de grăsime corporală. Apoi, mai e avantajul că duce la creșterea sensibilității la insulină, ceea ce ajută la stabilizarea glicemiei și reduce riscul de diabet. Totodată, e reducerea riscului de boli degenerative ale sistemului nervos, protejând creierul de acțiunea unor toxine ce induc același tip de deteriorare celulară ce apare pe măsura înaintării în vârstă.

De ce trebuie să ții cont înainte de a ține post intermitent

Postul nu este pentru oricine, mai exact este contraindicat ca persoanele care iau medicamente pentru diabet sau hipertensiune să țină post intermitent. În aceeași categorie intră și persoanele a căror dietă se bazează pe produse procesate și rafinate, bogate în zahăr, întrucât perioadele de abstinență alimentară pot duce la variații foarte mari ale nivelului de glucoză din sânge, cauzând efecte nedorite.

De asemenea, pentru copii, pentru persoanele în vârstă cu sănătate fragilă, pentru persoanele cu tulburări de alimentație și pentru femeile însărcinate sau care alăptează postul intermitent este contraindicat.

Mai multe articole despre:
post mâncare nutriţie kilograme slăbire