MENIU

Misterul din cele mai tari tablouri: artiștii au ascuns acest detaliu în portretele celebre!

Cu siguranță ți s-a întâmplat să treci prin fața unui tablou și să ai senzația că ochii din imagine te urmăresc, indiferent de direcția în care alegi să mergi. Ei bine, misterul a fost recent elucidat. Și nu e doar impresia ta, artiștii chiar s-au preocupat mult de acest aspect. Din fericire, dată fiind perioada în care ne regăsim, nimic nu rămâne fără rezolvare.

Ochii care te urmăresc din tablouri au o explicație simplă. Este vorba despre o iluzie de adâncime creată de artiști din pensulă, astfel încât persoana din portret să pară 3D, chiar daca de fapt este 2D. De aceea ai senzația că privirea din imagine este îndreptată fix către tine. Acest efect poate fi realizat inclusiv de artiștii care se află la început de carieră.

De ce te urmăresc ochii din tablou?

Însă cum se explică faptul că ochii te urmăresc, indiferent încotro te-ai îndrepta? Răspunsul la această întrebare a fost dat de cercetătorii de la Universitatea din Ohio, care au demonstrat că, indiferent în ce direcție de deplasezi față de tablou, punctele apropiate și depărtate din imaginea 2D nu se modifică.

„Ideea e simplă. Indiferent de unghiul din care privești un tablou, acesta rămâne neschimbat. Te uiți la o suprafață plată. Cheia e că punctul apropiat și cel depărtat au rămas aceleași, indiferent de unghiul din care privești imaginea. Atunci când observăm suprafețele reale în mediul natural, informațiile vizuale care specifică punctele apropiate și pe cele depărtate variază atunci când schimbăm direcția de vizionare", a explicat James Todd, co-autorul studiului care elucidează misterul ochilor care te privesc.

Cu alte cuvinte umbrele și lumina din pictură nu se schimbă, chiar dacă tu te miști, doar îți creează acestă senzație. Asta pentru că în momentul în care persoana din tablou se uită fix la tine când te afli în fața ei, atunci în creierul tău apare iluzia că privirea te va urmări și atunci când te muți de la stânga la dreapta.

Tehnica a fost introdusă în lumea artistică prin secolul al XIV-lea, mai exact atunci când artistul Filippo Brunelleshi a introdus conceptul de perspectivă liniară. Această perspectivă liniară presupune să pictezi în ideea că tot ce se află în imagine se strânge într-un punct specific din orizont, oferind iluzia de adâncime. Așa au apărut acele portrete în care ochii pare să te urmărească orice ai face.

Sursa

Mai multe articole despre:
pictură artă tablou