MENIU

Mașina Dacia care I-A SPERIAT pe americani. A fost singurul model importat vreodată în SUA

Dacia Lăstun sau Dacia 500 a fost mașina economică realizată la ordinele lui Nicolae Ceaușescu, în anii \"80. În ciuda ideii bune și a unui start favorabil, din cauza "indicațiile" de la nivel înalt produsul final a fost un rateu de asemenea proporții, încât în anii `90 circulația modelului pe șosele a fost interzisă, din motive de siguranță.

Majoritatea românilor care au trăit în perioada comunistă au auzit de Dacia Lăstun sau Dacia 500. Un autoturism de mic litraj, construit la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Deși modelul s-a dorit a fi urban și economic, Lăstun s-a dovedit a fi un eșec total, în cele din urmă mașina fiind interzisă în România, MotorsActu.  citat de SoferidinRomânia.

Dacia Lăstun a AJUNS peste ocean

Surprinzător însă, un model al acestui miniautomobil a fost găsit în SUA, la muzeul Lane Motor din Nashville, Tennessee. Mai mult ca sigur responsabilii muzeului singurul model de Dacia Lăstun importat peste ocean la partea de exponate-curiozități.

 

Povestea Lăstunului din America a fost relatată de un român stabilit acolo, Eduard Palaghiță, scrie PiațaAuto.md. 

Mergând pe firul istoriei mașinii, Palaghiță a aflat că ea fusese cumpărată de la un cetățean german, în anii `90, de la un pitștean, dovadă fiind și numerele pe care încă le mai are.

Cerințele lui Ceaușescu au distrus Loganul. Din 4, unul singur funcționa

Inspirat de Fiat 500, modelul Dacia 500 Lăstun a fost conceput ca o mașină de mic litraj, economică, cu utilizare urbană, ușor de construit și de întreținut. Acestea teoeretic.

Producătorii acestei mașini revoluționare urmau să fie  muncitori de la fabrica Tehnometal din Timișoara, care nu aveam nici în clin nici în mânecă cu producția de autoturisme, scrie MotorsActu. 

Nicolae Ceaușescu le-a cerut inginerilor de la fabrica Tehnometal să se asigure că mașina nu va cântări mai mult de 500 de kilograme, că va avea un consum de numai trei litri la 100 de kilometric și că nu va depăși trei metri lungime. Motorul avea o capacitate cilindrică de 499 cmc și doi cilindri.

Dacia Lăstun, interzisă și fabrica închisă

Dacia Lăstun a fost precedată de două versiuni prototip, „Egreta” și „Student” dar ambele nu i-au plăcut lui Ceaușescu. În cele din urmă, cei care au reușit să cumpere o Dacia 500 s-au declarat extrem de dezamăgiți de alegerea făcută și au făcut numeroase plângeri la Protecția Consumatorilor.

Printre problemele semnalate la vremea respectivă se numără o lungă serie de probleme tehnice, portierele care nu se închid bine și pompa de benzină care nu funcționează bine. În martie 1990, reprezentanții Comisiei Naționale pentru Standarde Metrologice și de Calitate au decis să interzică fabricarea și comercializarea modelului Dacia Lăstun. Doi ani mai târziu, fabrica  din Timișoara a fost închisă și ea.

Mai multe articole despre:
dacia lastun importat sua ceausescu