MENIU

Impactul devastator pe care aerul condiționat l-ar putea avea asupra noastră pe termen lung

Aerul condiționat a fost una dintre marile invenții, prin utilitate, din ultimul secol. În prezent, a ajuns o parte esențială în clădirile uriașe cu zeci de etaje, dar acesta ar putea avea și un impact incredibil asupra omului. Chiar dacă acesta e extrem de eficient în lupta cu căldura, nu e deloc de ajutor când vine vorba de oprirea poluării și pe asta s-au concentrat specialiștii.

Când afară este foarte cald, ne place să pornim aerul condiționat și să mulțumim oricui l-a inventat. Fără să ne dăm seama, am devenit cumva dependenți de acest aparat în zilele calde. Ceea ce nu știm este că aerul condiționat ar putea duce la sute de morți până în 2050.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au studiat care este impactul aerului condiționat care merge pe bază de cărbune, gaz și ulei asupra mediului. El necesită mai multă energie, iar asta duce la mai multe particule poluante periculoase în aer. Astfel, apar mai multe morți cauzate de poluare.

„Aerul condiționat salvează vieți de valurile de căldură, dar dacă aerul condiționat necesită centrale care merg pe bază de cărbune, atunci avem o problemă", a spus unul din cercetători, Jonathan Patz, de la University of Wisconsin-Madison.

Prezicerea cercetătorilor este că temperatura globală se va mări cu 3,5 grade Celsius, iar acest lucru ar putea duce la o creștere a nevoii de energie de la aerul condiționat de până la 30%. Dacă utilizarea de gaz, cărbune și ulei se mărește, la fel se va întâmpla și cu poluarea din aer.

Cercetătorii au propus și o soluție, anume să căutăm surse de energie curată, să îmbunătățim eficiența energiei și să căutăm să limităm efectele schimbării climatice pe cât ne stă în putință.

Sursa

Mai multe articole despre:
mediu aer condiţionat climă