MENIU

FRESH REFRESH. Murăturile, SĂNĂTATE la BORCAN

Secretul MURĂTURILOR reuşite

Incepem rubrica de astazi cu o enumerare: sunt pe gustul romanilor, colorate fel-de-fel, sunt si remediu si placere culinara, implica un adevarat ritual in bucatarie, implica toata familia si stau pe rafturile din camari de la inceputul pana la finalul iernii. Asta daca mai ramane vreun borcan plin cu muraturi pana in luna martie. Noi va spunem astazi de ce este bine sa mancati muraturi pe perioada frigului!

La sfârșitul verii, tarabele din piețe sunt doldora de fructe și legume de sezon. Gogoșarii, castraveciorii, gogonelele și varza sunt vedete! Toată lumea se aprovizionează pentru iarna. Pe lângă savoarea bine-cunoscuta, murăturile sunt o farmacie la borcan. Prin conservare, ele isi păstrează vitaminele si chiar dobandesc ceva mai multe proprietățile curative, spun unii specialisti. Murăturile există nu de sute, ci de mii de ani. Prima legumă băgată la murat a fost castravetele, cu vreo două mii de ani înainte de Hristos, iar chinezii au fost cei care au conservat fructe pentru prima data. Se spune că regina Egiptului, Cleopatra, își păstra tinerețea și frumusețea pentru că era o mare consumatoare de murături. Iar Napoleon si-ar fi ajutat soldatii sa se mentina în putere tot cu ajutorul catravetilor murati.

Cate gospodine, atatea retete de muraturi, însă cea mai sănătoasă este fermentarea acido-lactică naturală, care presupune ca fructele sau legumele sa fie puse în apă cu sare. Microflora din ele transformă glucidele în substanțe biologic active, benefice pentru sănătate. Murăturile sunt astfel, o sursă execlenta de vitamine si acid lactic. Indiferent de combinațiile de legume pe care le faceti, condimentele precum muștarul, mărarul, usturoiul sau hreanul sunt obligatorii! Fiecare dintre aceste ingrediente vine cu propriile calități nutritive. Vedeta cămării cu bunătăți ramane varza murată. Are atât de multe efecte sănătoase și atâtea utilizări neașteptate, încât nu v-ați fi închipuit! Varza murata are chiar mai multă vitamina C decât o portocală si este un aliat în tratarea infecțiilor respiratorii. Ajută la combaterea problemelor hepatice si este buna pentru cei cu boli cardiovasculare...In cazul hipertensivilor, varza trebuie spalata înainte ca sa isi mai piarda din sare. Varza murată întărește sistemul nervos și pe cel muscular si ii ajuta chiar si pe diabetici. Mai mult, mestecarea unei cantitati cat sa incapa intr-o lingurita, de sase-opt ori pe zi, ar combate parodontoza, dupa cum sustin unii specialisti.

Cateva ultime sfaturi! Folosiți sare specială pentru murături, pentru că altfel se vor înmuia. Aveți grijă ca întotdeauna borcanul să se închidă etanș și nu uitați să puneți la loc legumele pe care le-ați scos și nu le-ati consumat. Iar daca suferiti de anumite boli, intrebati inainte medicul daca puteti manca sau nu legume murate! In rest, singurul sfat ramas este: sa aveti pofta!

Am incheiat si cu muraturile, le-am pus bine la borcane. Acum, asteptam doar sa treaca weekend-ul pana sa prinda o noua culoare toate legumele conservate natural.

Mai multe articole despre:
0 murături fresh refresh beneficii murături