MENIU

Fresh Refresh. Minunile unei plante folosite de milenii: mărarul

Bun găsit la Fresh Refresh! Astăzi, vorbim despre mărar, o plantă care amplifică feminitatea graţie conţinutului crescut de fitoestrogeni. Mărarul este folosit terapeutic în unele afecţiuni genitale feminine precum tulburări ale ciclului menstrual. Este recomandat şi pentru diminuarea simptomatologiei specifică menopauzei.

Mărarul este o plantă des folosită în bucătăria românească, dar şi în medicina populară. Frate cu pătrunjelul, mărarul face parte din clanul mediteraneean al ţelinei, alături de leuştean, coriandru sau chimen. Este un excelent remediu natural împotriva mai multor afecţiuni şi disfuncţii. Cea mai importantă calitate a sa este cea de reglator hormonal. Graţie conţinutului foarte mare de fitoestrogeni, mărarul îşi găseşte utilizarea terapeutică în afecţiuni genitale feminine precum tulburări ale ciclului menstrual, diminuarea simptomatologiei specifică menopauzei şi chiar accentuarea caracteristicilor feminine, după cum susţine doctor Ruxandra Constantina, specialist în afitoterapie.

Mărarul ar contribui chiar şi la creşterea sânilor. Este motivul pentru care unii specialişti recomandă masajul constant al sânilor cu ulei de mărar. În plus, mărarul ar putea ameliora şi chiar vindeca: inflamaţiile căilor urinare, sindromul colonului iritabil, indigestia, sughiţul, nevralgiile, arteroscleroza, cistita şi insomniile. Pentru că are proprităţi diuretice, mărarul este foarte utilizat şi în curele de slăbire. Specialiştii spun că el împiedică retenţia de lichide în organism şi că previne astfel, depunerea inesteticei celulite. Conform site-ului frunza-verde.ro, seminţele de mărar au cea mai mare concentraţie de calciu din tot regnul vegetal. O linguriţă cu seminţe de mărar ar conţine mai mult calciu decât o cană cu lapte aşa încât această plantă ar întări sistemul osos şi ar preveni osteoporoza. La fel ca pătrunjelul, mărarul ajută la menţinerea sănătăţii dentare. În primul rând, împrospătează respiraţia, dar s-a constatat că seminţele pot calma şi durerile uşoare de dinţi. Mărarul este şi un puternic tonic psihic în lupta cu depresiile.

Pe lângă utilizarea lui clasică, de mirodenie, din mărar se mai pot face: infuzie, ceai şi chiar vin. Pulberea de mărar se obţine din seminţele măcinate şi se poate consuma ca atare sau poate fi ingredient pentru tinctura de mărar. Specialiştii susţin că, în general, mărarul consumat în cantităţi normale are numai beneficii. El este totuşi contraindicat în timpul sarcinii. Unii specialişti afirmă că mărarul ar trebui evitat şi în perioada alăptării. Alţii, dimpotrivă, îl recomandă după sarcină pentru că ar avea efecte benefice asupra psihicului femeilor lăuze. Cel mai bine este să discutaţi cu medicul dumneavoastră! Dacă nu sunt bariere, atunci, mărarul poate fi folosit cu încredere în gastronomie pentru că are puterea să transforme cel mai banal gust într-unul de neuitat!

Despre mărar vă mai pot spune că îmbunătaţeşte digestia, combate insomnia şi calmeaza colicile abdominale si sughitul, după cum afirmă unii specialişti. Zilele următoare, vom vorbi şi despre beneficiile altor plante.

Mai multe articole despre:
mărar beneficii mărar pentru ce e bun mărarul