MENIU

FRESH-REFRESH. Efectul incredibil al guliei

Gulia face parte din aceeaşi familie cu varza, broccoli, conopida sau varza de Bruxelles. Arată precum o radacină, dar creşte la suprafaţa pământului. Şi este foarte bogată în vitamine şi fibre dietetice, spun specialiştii din întreaga lume. Are doar 27 de calorii la 100 de grame, o cantitate mica de grăsime şi zero colesterol.

Gulia este şi o sursă veritabilă de vitamina C, unul dintre cei mai puternici anti-oxidanţi. Potrivit site-ului juicing-for-health.com, acest aliment conţine şi vitaminele A şi B şi este bogat în calciu, magneziu şi potasiu. Beneficiile sale asupra sănătăţii sunt similare celorlalte legume din familia cruciferelor.

Specialiştii susţin că numărul mare de anti-oxidanţi o transformă într-un medicament natural împotriva astmului şi a altor probleme ale plămânilor.

Ei recomandă, în aceste cazuri, un sirop din gulie, morcovi şi mere verzi. Gulia ar avea şi proprietăţi anti-cangerigene. Aici, se recomandă însă, discuţia cu medicul specialist înainte de consum. Sucul de gulie în combinaţie cu cel de măr verde ar reduce şi nivelul colesterolului rău din sânge, mai spun nutriţioniştii.

Cantitatea mare de fosfor este cea care initiază acţiunea în acest caz. Mai departe, gulia ar ajuta inima, dar şi procesul de digestie şi funcţiile musculare. Acest aliment ar fi potrivit şi la vindecarea infecţiilor virale, în bronşite sau tuse. Guliile se pot păstra în frigider.

Frunzele le puteţi folosi într-o salată deoarece conţin caroten, vitaminnele A, K, minerale şi complexul din grupa B. Gulia poate fi consumată crudă, fiartă sau coaptă. Sucul obtinut din ea, spun specialiştii, este vitalizant, dar ar trebui amestecat cu alt tip de suc, de exemplu de morcovi sau mere.

Atenţie la contraindicaţii dacă ştiţi că suferiţi de anumite afecţiuni, precum cele legate de tiroidă, sau dacă, pur şi simplu, bănuiţi că nu v-ar fi tocmai indicat consumul de gulie!

Mai multe articole despre:
beneficii fresh refresh gulii