MENIU

Cum să vă menţineţi ficatul sănătos

Ficatul indeplineste aproximativ 500 de functii vitale la nivelul intregului corp. Ce trebuie să facem pentru a-l menţine sănătos?

Pe langa eliminarea toxinelor din organism, ficatul mai are multe alte roluri precum producerea bilei, un lichid care ajuta la digerarea alimentelor. Ficatul transforma alimentele si bauturile in energie si nutrienti. De asemenea, ajuta la coagularea sangelui.

Ficatul se poate regenera

Ficatul este singurul organ care se poate regenera atunci cand o parte este deteriorata sau indepartata. De aceea, putem dona o parte din ficat.

Anumite persoane urmeaza diferite diete de detoxifiere pentru a elimina toxinele, insa nu exista dovezi stiintifice ca aceste diete chiar functioneaza. Cel mai bun lucru pe care pe care il poti face ca sa-ti pasetrezi ficatul sanatos e sa ai o dieta sanatoasa care se cuprinda toti nutrientii de care ficatul are nevoie pentru a-si indeplini toate rolurile.

Alcoolul si alimentele procesate iti pot distruge ficatul. Ficatul gras, hepatita etilica si ciroza alcoolica sunt boli de ficat care apar din cauza consumului de alcool.

Ciroza este cea mai grava afectiune a ficatului si chiar daca alcoolul poate contribui la aparitia ei, poate fi cauzata si de hepatita B sau C.

Reducerea consumului de alcool ajuta la prevenirea bolilor de ficat. O greutate corporala sanatoasa, exercitiile fizice si dieta echilibrata mentin ficatul sanatos.

Sursa: BZI.ro

Mai multe articole despre:
alcool hepatită ficat ciroză