MENIU

Culoarele morţii: Şoselele din România, printre cele mai nesigure din UE

2013 este al doilea an consecutiv în care s-a înregistrat o scădere impresionantă a numărului de persoane ucise pe şoselele Europei, dar România este în continuare „campioană”, cu cele mai multe decese rutiere la un milion de locuitori din UE, scrie informatiiauto.ro.

Conform cifrelor preliminare, numărul deceselor rutiere a scăzut cu 8 % în comparaţie cu 2012, după o scădere de 9 % între 2011 şi 2012, se arată într-un studiu al Comisiei Europene. Acest lucru înseamnă că UE se află în prezent într-o poziţie avantajoasă în vederea atingerii obiectivului strategic de reducere la jumătate a numărului deceselor rutiere între 2010 şi 2020. Siguranţa rutieră este una dintre marile poveşti de succes ale Europei. Prin scăderea cu 17 % a deceselor rutiere începând cu 2010 au fost salvate aproximativ 9000 de vieţi.

Statisticile pentru fiecare ţară în parte arată că numărul deceselor variază încă foarte mult de la o ţară la alta în UE. În medie, în UE au existat 52 de decese rutiere la un milion de locuitori. Ţările cu cel mai scăzut număr de decese rutiere rămân în continuare Regatul Unit, Suedia, Ţările de Jos şi Danemarca, acestea raportând aproximativ 30 de decese la un milion de locuitori. În special Spania, Germania şi Slovacia şi-au îmbunătăţit poziţia pe listă, clasându-se astfel printre fruntaşii cu tradiţie.

La polul opus se află România, cu cele mai multe decese rutiere la un milion de locuitori - 92 - chiar dacă numărul este în scădere faţă de 2012, când au fost 101 decese la un milion de locuitori. Citeste mai mult...