MENIU

Cele trei stele ale lui Megane au pus pe jar industria auto. "EuroNCAP nu e obiectiv"

După ce Renault Megane facelift a fost supus testelor EuroNCAP şi a primit doar trei stele din cinci, presa franceză acuză organizaţia europeană de lipsă de obiectivitate. "EuroNCAP generează o confuzie culpabilă", spun - pe bună dreptate - jurnaliştii francezi, potrivit automarket.ro.

Într-o eră în care cele cinci stele EuroNCAP au devenit un must have pentru aproape toate modelele mărcilor cu tradiţie în Europa, vestea conform căreia Renault Megane a reuşit să adune doar trei stele a luat pe nepregătite atât presa, cât şi industria auto. Renault, constructor cu antecedente excelente la testele de siguranţă ale organizaţiei independente, s-a văzut pusă în situaţia de a manageria un rezultat mediocru al unui model cu o imagine foarte bună din acest punct de vedere. Iar pe cât de ciudată este situaţia pentru constructor, pe atât de interesant de urmărit este reacţia presei auto europene după publicarea rezultatelor de ieri ale EuroNCAP. 

Dacă francezii au încercat şi chiar au reuşit să găsească explicaţii plauzibile pentru rezultatul lui Megane facelift, germanii s-au mărginit în mare parte la a lua peste picior rezultatul simbolului compactelor franceze. Au existat şi cazuri în care francezii şi germanii s-au acuzat contrat voalat reciproc, apărând în peisaj comparaţii care mai de care mai inspirate. 

De ce a greşit EuroNCAP?

Per total, însă, în majoritatea publicaţiilor europene există un val de uimire generată de decizia EuroNCAP de a testa o maşină care la nivel constructiv se află la nivelul anului 2008, cel în care a fost lansată cea mai recentă generaţie Megane. Dacă atunci a luat cinci stele, Megane suferă astăzi prin prisma faptului că noile criterii de notare, mult mai dure, determină un rezultat mai slab al maşinii la distanţă de 6 ani de la prezentarea iniţială. Iar cum EuroNCAP nu obişnuieşte să facă acest lucru, acuzaţiile de lipsă de fairplay nu au întârziat să apară.

Francezii acuză fără rezerve EuroNCAP

utomobile Magazine, una dintre cele mai citite reviste auto din Franţa, atacă problema într-un articol intitulat "Trei stele care valorează cât patru" într-o notă ludică înainte de a pune o parte din acest rezultat pe umerii celor de la Renault, care au uitat să traducă notificarea pentru purtarea centurii de siguranţă în mai multe limbi. Citeste mai mult...

Mai multe articole despre:
industria auto obiectiv jar trei stele Megane "EuroNCAP