MENIU

Ce se întâmplă în corpul tău când strănuţi. Puţini ştiu că această reacţie poate fi...fatală

Ce se întâmplă în corpul tău când strănuţi

Banalul strănut, cu care toţi suntem atât de obişnuiţi, este unul dintre cele mai eficiente mecanisme de apărare ale organismului. Ştii, însă, ce se află în spatele acestei reacţii şi care sunt posibilele cauze?

Cu toţii suntem foarte familiarizaţi cu strănutul, această reacţie puternică a organismului, pe care adesea nu o putem împiedică atunci când apare. Această se întâmplă pentru că strănutul este un reflex al corpului.

Atunci când nasul devine iritat, se încearcă o curăţare automată a căilor respiratorii. În spatele unui strănut care nu durează mai mult de 1-2 secunde se află un mecanism precis. Când strănuţi, toate funcţiile corpului se opresc, chiar şi inima.

Atunci când mucoasa nasului intră în contact cu diverşi factori iritanţi, precum polen, fum, praf, sau se irită din cauza unei răceli, organismul reacţionează prompt. În primul rând, muşchii pieptului comprimă plămânii, ceea ce rezultă într-o propulsare a aerului din aceştia.

În acel moment, deschizătura dintre gât şi gură se închide, iar aerul este eliminat pe nas, sub formă unui strănut, cu viteză uimitoare de 200 km/h!

Atunci când strănuţi, automat închizi ochii, ceea ce a generat o legendă urbană care spune că dacă ai ţine ochii deschişi în timpul unui strănut, aceştia ar ieşi din orbite.

Medicii infirmă acest mit, totuşi, spunând că nu ar fi nici pe departe atât de dramatic rezultatul, ci doar ar fi o senzaţie neplăcută.

Vezi mai multe pe Divahair.ro.