MENIU

Anvelopa de iarnă împlineşte 80 de ani: Cine a creat prima anvelopă de iarnă și cum arăta

<p>Nokia Kelirengas, prima anvelopă de iarnă</p>

Anvelopa de iarnă nu mai este de mult un moft sau o opţiune. A devenit o necesitate şi folosirea ei este impusă prin lege. Acest tip de anvelope au contribuit enorm la siguranţa şofatului pe timp de iarnă, iar un mare aport îl are compania Nokian, cea care a creat prima anvelopă de iarnă acum 80 de ani, scrie automarket.ro.

La fiecare trecere între sezonul cald şi cel rece, orice automobilist s-a obişnuit cu deja clasicul schimb de anvelope. Pneurile de iarnă merg la hibernat şi intră în acţiune cele de iarnă. Este o activitate relativ nouă pentru noi, cei obişnuiţi cu democraţia din ultimele două decenii.

Înaintea epocii moderne nu prea exista noţiunea de anvelopă de iarnă, singura armă împotriva şoselelor înzăpezite fiind lanţurile.

Tehnologia ne-a dat însă mai mult de atât. Pneurile de iarnă sunt o mică minune, deşi ne-am obişnuit atât de mult cu ele încât, le considerăm ceva normal. Totuşi, sunt anvelope de cauciuc care ne permit să controlăm şi rulăm cu maşina pe drumuri acoperite cu zăpadă, dar şi cu zloată sau zăpadă topită. Citeste mai mult...