MENIU

Zelenski, lovitură de la americani: Nu primește avioane F-16 în războiul început de Rusia - Cum l-a refuzat Joe Biden - VIDEO

Volodimir Zelenski și Joe Biden Foto: Profi Media

SUA refuză în acest moment să dea curs cererilor Ucrainei de a trimite avioane de luptă F-16 în războiul declanșat de Rusia. Anunțul l-a făcut chiar președintele Joe Biden.

Președintele Joe Biden a declarat luni că nu va trimite avioane de luptă americane în Ucraina, chiar dacă SUA continuă să intensifice asistența militară cu artilerie și tancuri.

Întrebat de jurnaliști dacă SUA vor trimite avioane F-16 în Ucraina, Joe Biden a dat un răspuns neașteptat. După ce un reporter i-a pus o întrebare despre transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, Biden s-a limitat doar la un scurt „nu” și nu a oferit mai multe explicații,

Ucraina a cerut Occidentului încă de la începutul războiului avioane de luptă moderne pentru a proteja spațiul aerian. Însă, cu toate acestea, până acum, niciunul nu a fost livrat.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut avioane de luptă pentru a susține efortul Ucrainei în război. Iar Biden a spus în mod constant că avioanele nu intră în discuție, „nu sunt pe masă”, chiar dacă a oferit ajutor în alte zone, notează CNN. Săptămâna trecută, de exemplu, Biden a anunțat că va trimite 31 de tancuri Abrams M1 în Ucraina, chiar dacă oficiali înalti americani au susținut că tancurile grele nu sunt potrivite pentru armată.

La sfârșitul săptămânii trecute, chiar purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate american a admis că Zelenski ar fi cerut avioane de luptă: „Vorbim constant cu ucrainenii, despre nevoile lor și vrem să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a le satisface – și, dacă nu putem, unii dintre aliații și partenerii noștri pot”.

Anunțul scurt al lui Joe Biden despre faptul că SUA nu vor trimite F-16 în Ucraina a fost explicat ulterior de John Kirby.

„Ceea ce pot să vă spun este că există o mulțime de capacități care sunt trimise și vor fi trimise în următoarele săptămâni și luni. Vor fi esențiale pentru a ajuta ucrainenii din nou în luptele de acum, în timpul iernii, precum și în cele pe care ne așteptăm să le ducă și la primăvară”, a declarat Kirby pentru CNN. În același timp, Kirby a mai precizat că „decizia privind tancurile Abrams a venit acum, pentru că se încearcă estimarea nevoilor Ucrainei când vremea se va îmbunătăți, la primăvară, când ne putem aștepta ca rușii să încerce să treacă atunci, din nou, la ofensivă”.

Ucraina nu a ascuns faptul că ar dori să primească de la aliații săi avioane de luptă, ca F-16 Fighting Falcon, o aeronavă de luptă multirol dezvoltată pentru Forțele Aeriene ale SUA, pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei.

În ultima perioadă, s-au înmulțit cererile oficialilor ucraineni privind avioanele de luptă.

„Anul trecut i-am trimis lui Moș Crăciun o felicitare cu lista de dorințe, iar avioanele de luptă au fost incluse în această listă de dorințe”, a declarat ministrul Apărării Oleksii Reznikov pentru CNN în urmă cu câteva zile.

Și ulterior, consilierul ministrului ucrainean al apărării, Yuriy Sak, declara, încrezător, pentru CNBC, că „vom primi F-16”.

Ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Andrii Melnyk, a cerut națiunilor aliate să creeze o „coaliție cu avioane de luptă” pentru a contracara atacurile Rusiei, relatează revista americană The Time. Astfel, Ucraina ar fi echipată cu avioane de luptă F-16 și F-35 din SUA, Eurofighter, Tornado, Rafale de la francezi și avioane suedeze Gripen.

Și fostul președinte ucrainean a pledat pentru avioane de luptă date Ucrainei, chiar săptămâna trecută, după ce Germania a confirmat, după luni de discuții, că va trimite tancurile grele de luptă Leopard 2 și va permite și altor țări să facă asta.

„Cel care poate schimba jocul acum este avionul de luptă. Ar trebui să lansăm imediat programe de pregătire pentru piloții ucraineni și să ne pregătim să le livrăm în Ucraina. Avem nevoie și de elicoptere de atac și rachete cu rază lungă pentru a ajunge până la bazele logistice și la centrele de comandă rusești. Ar trebui să le primim acum, înainte ca Rusia să încerce marea ofensivă de primăvară”, a declarat Petro Poroșenko pentru Euronews.