MENIU

Zelenski despre plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 de dolari: „Nu este o decizie serioasă”

Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profi Media

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat sâmbătă plafonarea prețului pentru barilul de petrol rusesc la 60 de dolari, după acordul încheiat în acest sens de țările UE, G7 și Australia, el afirmând că nu poate fi vorba despre o „decizie serioasă”, Kievul sugerând un preț de două ori mai mic, scrie AFP.

N-ai numi o decizie serioasă să fixezi o astfel de limită pentru prețurile rusești, care e destul de confortabilă pentru bugetul statului terorist”, a comentat liderul de la Kiev, într-un mesaj video.

 

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

 

Măsura ce ar urmări să reducă veniturile Rusiei intră în vigoare luni.

 

Concret, prin această plafonare UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.

Ucraina a propus săptămâna trecută ca plafonul pentru prețul petrolului rusesc să fie stabilit în jurul pragului de 30-40 de dolari pe baril.

„Limita care este luată în considerare astăzi, cred că aceasta este o limită artificială”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut constant aliaților să impună sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

Mai multe articole despre:
zelenski petrol rusesc plafonare ucraina razboi