MENIU

Washington Post: Starea democraţiei din Europa Centrală şi de Est ar trebui să ne deprime

Dacă SUA nu joacă un rol activ, consecvent şi robust în apărarea şi promovarea democraţiei în Europa Centrală și de Est vom plăti preţul. Să ai aliaţi democratici nu este un lux. Este o necesitate pentru securitatea şi prosperitatea americană”, scrie ”Washington Post”, citat de g4media.ro.

Freedom House a publicat raportul său anual despre această regiune, constatând că iliberalismul este “noua normalitate” în ţările care cândva erau considerate cu optimism ca fiind un teren fertil pentru democraţia occidentală, în epoca ulterioară Uniunii Sovietice:

“Versiunea iliberalismului care prinde rădăcini în Europa Centrală este deosebită de autoritarismul violent care domină jumătatea eurasiatică a zonei de acoperire. În acest nou mediu iliberal, cetăţenii vor putea participa la proteste, constitui ONG-uri, publica articole de presă sau face remarci critice pe mediile de socializare, fără riscul unei agresiuni fizice sau unor perioade lungi de detenţie. Dar activităţile de acest gen îi vor expune la inspecţii guvernamentale intruzive şi atacuri virulente în mediile de stat sau aliniate guvernului şi chiar la discriminare la locul de muncă, în ţările în care legăturile cu partidul de guvernământ devin o necesitate economică. Celebrul calificativ “democraţie iliberală” atribuit de premierul Ungariei, Viktor Orban, în 2014 semnifică în esenţă o întoarcere la practicile politice ale comunismului în stil gulaş, în care este posibil ca o condamnare individuală să fie un lucru rar, dar instituţiile independente sunt non-existente şi partidul şi statul sunt una.”

Din păcate, Statele Unite nu sunt de ajutor; preşedintele Trump agravează chiar situaţia:

“Denigrarea presei care are loc în Statele Unite a consolidat în Europa impresia că nu mai este nevoie ca politicienii să trateze cu respect jurnaliştii. ‘Fake news’ a devenit o prescurtare comună în rândul liderilor care vor să contracareze relatările nefavorabile… Partidele (iliberale) au ajutat la normalizarea retoricii apocaliptice ‘civilizaţionale’ iar acum foşti politicieni de centru-dreapta se prezintă ca apărători ai ‘Europei creştine’ împotriva migranţilor musulmani. Agenţi şi canale propagandistice ruseşti au exploatat situaţia, aţâţând nemulţumirile şi încurajând dezbinarea în cadrul şi între ţările democratice”.

 

Citește continuarea pe g4media.ro

Mai multe articole despre:
Washington Post iliberalism