MENIU

Bundestagul a spus "Da" negocierilor pentru creditarea Greciei. Rebeliune în partidul lui Merkel

Parlamentul de la Berlin a votat cu o largă majoritate pentru începerea negocierilor pe tema împrumutului acordat Greciei. Acordul la care s-a ajuns cu greu luni pentru a oferi Greciei un nou sprijin financiar în schimbul reformelor este 'dur' atât pentru populația elenă, cât și pentru celelalte țări din zona euro, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, potrivit AFP.

UPDATE: Vicepreședintele Comisiei Europene pentru euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, a anunțat, vineri, că cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au decis, vineri, să acorde Greciei o finanțare de urgență în valoare de 7 miliarde de euro, sub forma unui împrumut care va permite Atenei să-și îndeplinească o parte din angajamentele, asumate în așteptarea unui eventual plan de ajutor, transmite AFP.

UPDATE: Parlamentarii germani au votat pentru începerea negocierilor în vederea unui nou împrumut pentru Grecia. 598 de parlamentari au votat DA, 119 Nu și 40 s-au abținut.

Nu mai puțin de 50 de parlamentari ai CDU, partidul cancelarului Merkel au votat împotrivă. 

Avertismentul lui Merkel

'Nu există nicio îndoială că rezultatul de luni dimineață este greu atât pentru oamenii din Grecia, cât și pentru ceilalți', a spus Merkel, încercând să convingă parlamentarii germani să dea undă verde negocierilor pentru al treilea plan de ajutor pentru Atena.

Cancelarul german a subliniat că acordul, rezultat în urma unei 'ultime încercări' de negociere, cere 'o solidaritate fără precedent' pentru unii și 'exigențe fără precedent' pentru Grecia.

Angela Merkel a estimat vineri că alternativa la noul program de ajutor pentru Grecia este 'haosul' și că ar fi 'absolut iresponsabil' 'să nu se încerce cel puțin să se pună la punct un astfel de ajutor'.

'Știu că mulți dintre voi au îndoieli și îngrijorări', a spus cancelarul german în fața deputaților din Bundestag, chemându-i să se pronunțe asupra principiului acestui ajutor.

'Am acționa absolut iresponsabil dacă nu am încerca să mergem pe această cale', a spus ea, adăugând că 'alternativa ar fi haosul asigurat'.

Schaeuble: Ultima încercare

Ministrul de finanțe german Wolfgang Schaeuble a promis vineri în Bundestag să angajeze 'toate forțele' pentru a duce la succes negocierile privind un nou ajutor acordat Greciei, descrise ca fiind o 'ultimă încercare', relatează AFP.

Vom angaja toate forțele pentru ca această ultimă încercare să poate conduce la succes', a declarat ministrul, inflexibil față de Atena, în fața deputaților din Bundestag, cărora le-a cerut să aprobe principiul unui al treilea program de ajutor.

'Considerăm că există o șansă ca aceste negocieri să fie încheiate pozitiv', a declarat el, fără a ascunde faptul că aceasta ar fi 'foarte complicat'. 'Trebuie să se găsească o cale care să fie practicabilă, care să funcționeze', a menționat oficialul german.

Joi, într-un interviu la radio, el a fost mai puțin optimist, declarând: 'Vom vedea, în cursul negocierilor, dacă există un mijloc de a ajunge la un nou program, având în vedere creșterea incredibilă a nevoilor de finanțare' ale Greciei.

Ministrul de finanțe și-a reafirmat vineri convingerile sale europene profunde, 'credoul întregii sale cariere politice', declarând că nu este 'destabilizat' de valul de critici la care este supus de la sfârșitul săptămânii trecute.

Propunerea sa de a exclude temporar Grecia din zona euro pentru a-i permite în special să-și reducă datoria a făcut valuri enorme.

Această opțiune 'nu era posibilă", deoarece nici Grecia, nici majoritatea celorlalți 18 membri ai zonei euro nu au dorit aceasta, a spus cancelarul german Angela Merkel, în fața deputaților.

Cancelarul a adresat "mulțumirile sale călduroase" ministrului său pentru activitatea în dosarul grec, iar Schaeuble a fost îndelung și intens aplaudat, menționează AFP.

Mai multe articole despre:
Angela Merkel Grecia Bundestag acord împrumut