MENIU

Vladimir Putin: „Rusia va încerca să recâștige teritoriile originale” - Reacția Ucrainei

Vladimir Putin

Președintele Rusiei - Vladimir Putin a încercat, din nou, să justifice invazia Ucrainei de către Moscova spunând că țara sa încearcă acum să-și recâștige „teritoriile originale”, la fel cum a făcut conducătorul Rusiei - Petru cel Mare la începutul secolului al XVIII-lea.

„Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului timp de 21 de ani și s-ar părea că a luptat cu Suedia și a smuls ceva din ea. Dar nu a scos nimic! El recâștiga teritoriu”, a spus Putin la o întâlnire cu tineri antreprenori la Moscova, joi, potrivit canalului de știri Rossiya 24.  

Amintind despre zona pe care a fost întemeiat orașul Sankt Petersburg, Putin a adăugat că niciuna dintre țările europene la acea vreme nu a recunoscut acest teritoriu rusesc. 

„Toată lumea a recunoscut-o ca fiind Suedia, iar slavii au trăit acolo din timpuri imemoriale împreună cu popoarele. Mai mult, acest teritoriu se afla sub controlul statului rus", a spus Putin.  

„Din toate aparențele, este și soarta noastră să recâștigăm și să ne întărim. „Și dacă pornim de la premisa că aceste valori de bază sunt fundamentul existenței noastre, vom reuși cu siguranță să rezolvăm sarcinile cu care ne confruntăm”, a spus el, voalat, făcând referire la actuala invazie a Ucrainei.

Replica Ucrainei

Ucraina ia răspuns la Putin. Unul dintre consilierii prezidențiali ai Ucrainei a răspuns la comentariile lui Vladimir Putin în care președintele rus a încercat să justifice invadarea Ucrainei.

„Mărturisirea confiscării de pământ a lui Putin și compararea cu Petru cel Mare demonstrează: nu a existat nici un „conflict”, ci doar confiscarea sângeroasă a țării sub pretexte inventate de genocid popular”, a spus Mykhailo Podolyak consilier prezidențial în Ucraina.

„Mărturisirea lui Putin cu privire la confiscări de pământ și compararea cu Petru cel Mare demonstrează că nu a existat nici un „conflict”, ci doar confiscarea sângeroasă a țării sub pretexte inventate de genocid al oamenilor”. Podolyak a mai spus că nu ar trebui să se vorbească despre salvarea feței pentru Rusia, ci a spus că ar trebui să se discute despre „dezimperializarea imediată”. 

Mai multe articole despre:
putin teritorii cucerire ucraina razboi