MENIU

Viața la 50 de grade Celsius. Val de căldură extremă în Europa și Orientul Mijlociu

Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în Ungaria, Croația și Italia. Temperaturi extreme se vor înregistra și în Orientul Mijlociu. Căldură mare este și în România. 

Căldură extremă în Europa. Autoritățile din Ungaria, Italia și Croația au emis deja avertizări de tip cod roșu de caniculă. 

În Ungaria, Inspectoratul de Meteorologie local a emis un cod roșu de caniculă pentru județele din sud-estul, estul, centrul și nord-vestul Ungariei, în vreme ce pentru celelalte județe este valabil un cod portocaliu de caniculă.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Republica Croația că Institutul Meteorologic local a emis o avertizare privind un nou val de căldură, care va traversa teritoriul croat începând de vineri și se prognozează să se manifeste cel puțin în următoarele șapte zile, fiind emis cod roșu de caniculă.

Conform unui comunicat al MAE transmis vineri AGERPRES, zonele din jurul Knin, Rijeka, Split și Dubrovnik vor avea temperaturi extrem de ridicate, mai mari de 35 de grade C.

Totodată, sunt așteptate temperaturi extreme, care vor depăși 35 de grade C în cea mai mare parte a țării, inclusiv în regiunile Zagrebului și Slavoniei.

MAE precizează că au fost emise avertizări cod roșu de caniculă de vineri până luni pentru regiunile Dubrovnik, Knin, Rijeka, Split, iar pentru regiunile Zagreb și Karlovac, sâmbătă și duminică.

De asemenea, au fost emise avertizări cod portocaliu de temperaturi ridicate de vineri până luni pentru regiunile Osijek și Gospic.

Și în Italia, tepmeraturile sunt ridicate. 

în câmpia Padului sunt anunțate temperaturi de peste 36-38 de grade C în timpul zilei, cu tendință de caniculă în orele după-amiezii și seara. Meteorologii avertizează că noul val de căldură africană va aduce în peninsulă cele mai ridicate temperaturi din această vară.

Maximele de temperatură au fost prevăzute pentru zilele de vineri și sâmbătă. În marile centre urbane din regiunile Piemonte, Lombardia și în nordul Toscanei se pot înregistra temperaturi până la 40 de grade C, avertizează MAE.

"De duminică sunt așteptate fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, cu caracter local, în special în zonele din nord-vestul țării, începând din zona subalpină și extinzându-se treptat spre câmpia piemonteză și lombardă. Există pericolul de ploi torențiale, cu cantități mari de apă pe metrul pătrat. Reamintim că fenomene atmosferice extrem de violente de acest fel s-au produs în regiunea Veneto și la Florența săptămânile precedente", se precizează în comunicatul citat.

Temperaturile vor crește și în Orientul Mijlociu. În Irak, autoritățile locale au anunțat că săptămâna viitoare, termometrele vor indica 50 de grade Celsius, potrivit english.alarabiya.net.

Temperaturi de până la 45 de grade se vor înregistra și în Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Zilele trecute, oficialii iranieni au anunțat că temperatura maximă resimțită de organismul uman în orașul Bandar-e Mahshahr a fost de 74 de grade, în condițiile unei temperaturi în aer de 46 de grade.

Anul acesta se anunță astfel a fi unul dintre cei mai călduroși din istorie. În mai, un val de căldură a ucis 750 de oameni în India, iar canicula a provocat moartea a alți 1.200 de oameni în Oakistan, în Iunie.

Mai multe articole despre:
căldură Italia Ungaria Croaţia canicula cod roşu