MENIU

Vești bune de la Comisia Europeană: A apărut un nou tratament pentru COVID

Sursa foto: Arhivă

Comisia Europeană anunță vești bune. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Executivul comunitar pe site-ul oficial, a fost semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru un tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienţii COVID-19. 

Sursa citată precizează că acest pas important marchează cea mai recentă evoluţie a acestui prim portofoliu format din cinci soluţii de tratament promiţătoare, anunţate de Comisie în cadrul Strategiei Terapeutice COVID-19 a UE, în iunie 2021.

Potrivit Comisiei Europene, 18 state membre s-au înscris la achiziția comună de până la 220.000 de tratamente.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, susține că vaccinarea anti-Covid se desfășoară în parametri optimi, însă este nevoie și de un alt răspuns în fața noului coronavirus, în contextul în care infectările continuă.

Totodată, oficialul european a mai subliniat faptul că prin contractul încheiat marți, CE își respectă angajamentul în temeiul strategiei UE privind facilitarea accesului la medicamente de ultimă generaţie pentru pacienţii infectați cu noul coronavirus.

De ce este nevoie de noul tratament

„Peste 73% din populaţia adultă a UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată este încă în creştere. Însă vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns în faţa COVID-19. Oamenii continuă să se infecteze şi să se îmbolnăvească. Va trebui să ne continuăm eforturile de a preveni îmbolnăvirile prin vaccinare şi în acelaşi timp să ne asigurăm că le putem trata cu soluţii terapeutice. Prin semnătura de azi, încheiem cea de-a treia achiziţie şi ne respectăm angajamentul în temeiul Strategiei Terapeutice a UE privind facilitarea accesului la medicamente de ultimă generaţie pentru pacienţii COVID-19”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Deși vaccinarea rămâne cea mai puternică armă atât împotriva virusului cât şi a variantelor sale, tratamentele au un rol extrem de important în strategia de răspuns la COVID-19. Acestea contribuie la salvarea de vieţi, accelerează timpul de recuperare al bolnavilor, reduc durata de spitalizare şi în ultimă instanţă reduc din presiunea asupra sistemelor de sănătate.

Tratamentul dezvoltat de Eli Lilly este o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab) recomandat pacienților cu coronavirus care nu necesită oxigen, dar prezintă un risc ridicat de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Fuzionează cu proteina spike și astfel blochează atașarea virusului la celulele umane.

Mai multe articole despre:
comisia europeana tratament covid