MENIU

VESTE de ultimă oră despre AVIONUL dispărut pe 8 martie

Şeful agenţiei australiene pentru securitatea transporturilor a reafirmat, vineri, convingerea anchetatorilor că epava avionului Boeing al Malaysia Airlines se află în Oceanul Indian, relatează AFP.

Potrivit datelor obţinute de sateliţii care au urmărit avionul până la dispariţia sa definitivă la 8 martie, acesta s-a scufundat undeva într-un arc de cerc care merge, la sud, din Indonezia până în Oceanul Indian, iar la nord din Thailanda până în Kazahstan.

Experţii cred că epava va fi găsită de-a lungul segmentului în apropierea căruia au fost captate ultimele semnale, adică în Oceanul Indian, la sute de kilometri de coastele de vest ale Australiei.

Anchetatorii internaţionali reuniţi în cadrul Centrului de coordonare a cercetărilor cu sediul la Perth (vestul Australiei) au mobilizat vapoare, avioane şi o sondă submarină pentru a încerca să localizeze epava.

Aceste operaţiuni şi-au arătat rezultatele pentru că au fost captate semnale acustice cu o frecvenţă compatibilă cu cea a cutiilor negre, pe fundul oceanului, la începutul lui aprilie.

Până când anchetatorii au anunţat, la 29 mai, că aceste emisii proveneau probabil de la vapoare sau hidrofoane.
Totuşi, ei continuă să creadă că avionul s-a scufundat în această zonă.

"Este cel mai bun loc unde să căutăm", a pledat şeful agenţiei australiene pentru securitatea transporturilor, Martin Dolan, într-un interviu acordat AFP.

"Nimic nu ne permite să afirmăm că astăzi căutăm în locul greşit. Dar vom face analize pentru a stabili perimetrul de căutare cel mai pertinent", a adăugat el.

Arcul de cerc definit graţie datelor satelitare puse la dispoziţie de compania Inmarsat rămâne "sigur", potrivit lui.
"Ştim că avionul se află aproape de acest arc de cerc foarte lung", a insistat Martin Dolan.

Familiile pasagerilor dispăruţi, între care două treimi chinezi, acuză autorităţile malaysiene că ascund unele informaţii. Martin Dolan a declarat că le înţelege frustrarea respingând însă suspiciunile lor.

"Suntem conştienţi că oamenii nu au mare încredere în analiză. Noi avem mai multă încredere. Dar facem verificări duble pentru a o confirma", a declarat el.

Mai multe articole despre:
Australia avion dispărut Malayesian Air