MENIU

Ungaria riscă să rămână fără bani europeni înainte de Crăciun - Decizia-fulger de la Bruxelles, după politica lui Viktor Orban

Viktor Orban / Foto: Inquam Photos, Laszlo Beliczay

Ungaria, în pericol să rămână fără banii europeni, și după poziția apropiată de Vladimir Putin în criza energetică și războiul din Ucraina. Bruxelles a anunțat oficial că Ungaria nu a făcut progrese suficiente și propune suspendarea unei sume importante din banii europeni. Care sunt cele 27 de condiții impuse Ungariei privind „statul de drept”.

Comisia Europeană vrea retragerea banilor pentru Ungaria după ce nu au fost remarcate progrese în reforma judiciară. Bruxelles a propus suspendarea unei sume de 7,5 miliarde de euro din banii europeni pentru trei proiecte operaționale ale Ungariei. Se așteaptă un vot al majorității statelor membre în acest caz, pe 19 decembrie. 

Bruxelles a impus 27 de condiții pentru accesarea banilor pentru PNRR. Bruxelles a aprobat, miercuri, PNRR al Ungariei, cu condiția aplicării integrale a etapelor menționate. În același timp, nicio plată nu va avea loc până nu sunt rezolvate măsurile de remediere, a anunțat Comisia Europeană.

Comisia Europeană a constatat că Ungaria nu a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește reformele și propune Consiliului suspendarea a 7,5 miliarde euro din banii pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune ai Budapestei, conform unui comunicat transmis miercuri de Comisia Europeană. Propunerea CE va trebui aprobată de o majoritate calificată a ţărilor din UE, ceea ce înseamnă cel puţin 15 din cele 27 de state membre, care să reprezinte împreună cel puţin 65% din populaţia totală a UE. Votul urmează să aibă loc pe 19 decembrie.

Comisia a prezentat astăzi Ungariei o evaluare în cadrul procedurii de condiționalitate și a constatat că, „în ciuda măsurilor luate, există în continuare un risc pentru bugetul UE, având în vedere că măsurile de remediere ce mai trebuie îndeplinite sunt de natură structurală și orizontală.

Deși au fost întreprinse sau sunt în curs de desfășurare o serie de reforme, Ungaria nu a reușit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare convenite în cadrul mecanismului general de condiționalitate până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum s-a angajat. Acestea se referă, în special, la eficacitatea Autorității de Integritate nou înființate și la procedura de control judiciar a deciziilor procurorilor.

Comisia a concluzionat că rămân condițiile de aplicare a regulamentului și că vor fi necesari pași (măsuri - n.red.) esențiali suplimentari în Ungaria pentru a elimina riscurile rămase pentru bugetul UE. În consecință, Comisia a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde euro. Comisia își menține, de asemenea, propunerea conform căreia nu pot fi încheiate angajamente juridice cu niciun fond de interes public.

Consiliul va avea termen până la 19 decembrie ca să voteze pe această temă, fiind necesară o majoritate calificată pentru ca suspendarea fondurilor să intre în vigoare”, se arată în comunicatul Comisiei Europene de miercuri.

„Comisia, după ce s-a asigurat că au fost incluse etape esențiale privind independența judiciară și protejarea bugetului UE, a decis, de asemenea, să aprobe astăzi Planul de redresare și de reziliență al Ungariei, cu condiția punerii în aplicare integrale și efective a etapelor necesare. De fapt, în planul de redresare și de reziliență, și în vederea soluționării încălcărilor care pun în pericol bugetul UE, Ungaria s-a angajat să adopte cele 17 măsuri de remediere, împreună cu alte reforme ale statului de drept legate de independența judiciară, sub forma unui set clar definit de 27 de „supermăsuri”. Acest lucru înseamnă că nu este posibilă nicio plată în cadrul RRF până când Ungaria nu implementează integral și corect aceste 27 de „super etape””, mai notează Comisia Europeană.

Comisia Europeană critică de mult timp corupţia extinsă din Ungaria. Propunerea suspendării fondurilor a fost făcută în 18 septembrie, după ce a declanșat un nou mecanism privind statul de drept.