MENIU

Un separatist din Ucraina admite că rebelii deţin rachete BUK

Un sistem de rachete sol-aer Buk

Comandantul "Batalionului Vostok" Aleksandr Hodakovski a recunoscut pe 23 iulie, într-un interviu pentru agenţia de presă Reuters, că rebelii deţin rachete aeriene de tip Buk de fabricaţie rusească, asemănătoare celei care se presupune că a doborât avionul malaysian în zbor, omorând 298 de persoane, notează Mediafax.

În acest interviu, Hodakovski admite că a auzit vorbindu-se depre o baterie de rachete trimisă în această zonă din Lugansk, alt fief separatist.

"Ştiam că a fost adus un (sistem de tip) Buk de la Lugansk. Mi s-a spus atunci că acest Buk a fost trimis «republicii populare Lugansk». Eram la curent cu prezenţa acestei baterii Buk. Mi s-a vorbit despre ea. Cred că după aceea a fost trimisă acolo de unde a fost adusă (...), pentru a şterge urmele prezenţei ei", declara el.

Liderul separatist nu exclude nici ca racheta care a atins avionul de linie să fi fost adusă din Rusia. "Ucraina a fost informată că voluntarii deţineau această tehnologie mulţumită Rusiei", a spus el, precizând că separatiştii au preluat controlul, în ultimele luni, asupra unor sisteme de rachete de acest tip de la forţele guvernamentale - cel puţin patru -, dar că niciunul nu era operaţional.

"Nu spun că Rusia a dat (rebelilor) o asemenea rachetă, dar, dacă mi-ar fi propus mie una, eu aş fi acceptat-o. Dar nu aş fi utilizat-o împotriva unei ţinte inofensive, aş fi tras-o doar pentru a proteja vieţi, în cazul unui atac aerian", a spus el.