MENIU

Un luptător ISIS american şi unul german, prinşi de kurzi. Ce planuri aveau?

Opt jihadişti străini, presupuşi membri ai grupării Stat Islamic (SI), inclusiv un american de 16 ani şi un german, au fost capturaţi de principala miliţie kurdă în Siria, Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), au anunţat miercuri YPG pe site-ul lor, relatează AFP.

″Opt terorişti ai Daech (...) au fost capturaţi în cursul unor operaţiuni întreprinse de către forţele noastre speciale pe 6 şi 7 ianuarie″⁣, au indicat YPG într-un comunicat, folosind acronimul arab pentru a desemna gruparea Stat Islamic.

Printre cele opt persoane arestate de către forţele kurde figurează un american de 16 ani, precum şi un german de 31 de ani, Lucas Glass, cunoscut sub numele de război Abou Ibrahim al-Almani, potrivit YPG.

Miliţia kurdă afirmă că ceilalţi şase presupuşi jihadişti sunt doi uzbeci (Adil Tahimov şi Farhad Kaderov), un rus (Bimuraiev Begjan), un ucrainean (Askar Zarmanbetov), un tadjik (Mohammad Davlat) şi un kazah (Sattibek Oshibaiev).

Luni, Forţele Democratice Siriene (FDS), în care YPG reprezintă coloana vertebrală, au anunţat deja că au arestat cinci străini care se raliaseră, potrivit FDS, Statului Islamic în Siria, inclusiv doi americani şi un irlandez.

Aproape o mie de presupuşi jihadişti, precum şi 550 de femei şi aproximativ 1.200 de copii care făceau parte din familiile lor, toţi străini, sunt în prezent în mâinile forţelor kurde, potrivit unor responsabili kurzi.

În septembrie, FDS, susţinute de către o coaliţie internaţională antijihadistă condusă de Washington, au lansat o ofensivă împotriva ultimei redute a Statului Islamic în estul Siriei aflate în război.

După numeroase înfrângeri şi contraatacuri sângeroase întreprinse de către jihadişti, coaliţia arabo-kurdă a înaintat în teren, împingându-i pe ultimii combatanţi ai SI într-un teritoriu din ce în ce mai redus.

Mai multe articole despre:
captură kurzi Kurdistan luptatori ISIS