MENIU

Ultima înfrângere. Nicolas Sarkozy iese definitiv de pe scena politică

<p>Nicolas Sarkozy</p>

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy a pierdut alegerile primare pentru obținerea nominalizării dreptei în vederea scrutinului prezidențial și iese astfel definitiv de pe scena politică.

Fostul premier din administrația lui Nicolas Sarkozy, Francois Fillon, a câștigat în mod surprinzător prima rundă a alegerilor primare ale dreptei franceze (44,1%) și devine astfel principalul favorit la scrutinul prezidențial din primăvara lui 2017, unde o va întâlni pe Marine Le Pen.

Până atunci, Fillon mai trebuie să îl învingă în turul doi al alegerilor primare pe fostul premier Alain Juppe, care a obținut 28% în primul tur, devansându-l pe Nicolas Sarkozy, potrivit Le Monde.

Cu 20,6%, fostul președinte iese din cursă și, cel mai probabil definitiv, de pe scena politică.

Sarkozy a declarat după scrutin că nu este trist și că îi dorește Franței tot ce este mai bun. El a declarat că îl susține în turul doi pe Fillon, care are politici de care se simte mai apropiat.

Fostul președinte a semnalat și sfârșitul ambițiilor sale politice. "Este timpul să mă dedic unei vieți cu mai multe pasiuni private și mai puține pasiuni publice."

Nicolas Sarkozy și-a început cariera politică în 1983, ca primar al suburbiei pariziene Neuilly-sur-Seine.

A fost ministru de Interne, apoi ministru de Finanțe și apoi iarăși ministru de Interne în președinția lui Jacques Chirac, moment în care s-a remarcat cu poziții foarte dure în timpul revoltei din suburbiile Parisului (2005).

Sarkozy "americanul", așa cum a fost poreclit atunci, datorită vederilor sale pro-atlantiste, a câștigat alegerile prezidențiale din 2007 în fața socialistei Segolene Royal.

La finalul unui mandat în care a divizat Franța, Sarkozy, lipsit de popularitate, a pierdut alegerile în fața lui Francois Hollande.

În 2014, Sarkozy a devenit președinte al partidului său, Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP), căruia i-a schimbat numele în Republicanii.

În încercarea sa de a câștiga învestitura dreptei, Sarkozy a virat spre dreapta extremă, cu politicile sale privind securitatea și identitatea națională.

Greu au atârnat și probleme sale legale, legate de finanțarea campaniei prezidențiale din 2012.