MENIU

UE și Japonia ignoră SUA și semnează un acord comercial masiv

Uniunea Europeană şi Japonia au semnat marţi un amplu acord comercial ce va crea o zonă de liber schimb în care locuiesc aproximativ 600 de oameni şi care generează aproape o treime din PIB-ul global, informează presa internaţională.

Acordul comercial prevede eliminarea a 99% din taxele vamale care costă anual companiile europene şi nipone aproximativ 1 miliard de euro.

Potrivit Comisiei Europene, Acordul de Parteneriat Economic UE-Japonia este cel mai amplu tratat comercial negociat vreodată de Uniunea Europeană.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat după semnarea formală a acordului că cele două puteri economice "trimit un mesaj clar că se opun împreună protecţionismului".

La rândul său, premierul nipon Shinzo Abe a declarat că acordul "arată lumii voinţa politică neclintită a Japoniei şi a UE de a călăuzi lumea ca nişte campioni ai comerţului liber într-un moment în care protecţionismul s-a răspândit".

Acordul este semnat în contextul în care Administraţia de la Washington impune taxe controversate şi ameninţă mai multe state de pe glob cu războaie comerciale.

La ceremonia de semnare a acordului, care s-a desfăşurat marţi la Tokyo, au fost prezenţi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Iniţial, acordul era programat să fie semnat miercurea trecută, în cadrul unui summit UE-Japonia, însă premierul nipon a trebuit să-şi anuleze participarea la acest eveniment din cauza inundaţiilor devastatoare din Japonia, soldate cu peste 200 de morţi, informează postul Deutsche Welle.

Acordul este rezultatul a patru ani de negocieri, fiind finalizat la sfârşitul anului 2017, şi ar urma să intre în vigoare în toamna anului 2019. Valoarea totală a comerţului între UE şi Japonia este de 86 de miliarde de euro.

Mai multe articole despre:
UE Japonia acord comercial