MENIU

UE anunţă lansarea unei OPERAŢIUNI MILITARE

<p>MILITARI ROM&Acirc;NI. Soldaţii rom&acirc;ni ar putea fi trimişi &icirc;n Republica Centrafricană. FOTO: Mediafax FOTO</p>

Uniunea Europeană a anunţat, marţi, lansarea oficială a unei operaţiuni militare în Republica Centrafricană, în contextul intensificării violenţelor, în ultimele zile.

"Consiliul Uniunii Europene a aprobat lansarea unei operaţiuni militare în Republica Centraricană", a declarat Susanne Kieffer, purtătorul de cuvânt al instituţiei, citat de AFP.

Mii de oameni au murit, în aproape un an, în confruntările din Republica Centrafricană între miliţii musulmane şi creştine. Violenţele s-au intensificat în martie 2013, deşi Republica Centrafricană este afectată de instabilitate de la proclamarea independenţei faţă de Franţa, în 1960.

"Contingentul Uniunii Europene va cuprinde până la 1.000 de militari, conduşi de generalul de divizie francez Philippe Pontiès", precizează Consiliul UE.

Misiunea principală este securizarea aeroportului şi a unor cartiere ale capitalei, Bangui.

"Lansarea operaţiunii Eufor-RCA demonstrează voinţa UE de a participa deplin la eforturile internaţionale pentru restabilirea stabilităţii şi securităţii în Bangui şi în întreaga Republică Centrafricană", a declarat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.