MENIU

Șefii puternicului serviciu rusesc GRU, ținta sancțiunilor UE, după cazul Skripal

Igor Kostiukov, șeful GRU

Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene a decis să impună sancțiuni în cazul folosirii armelor chimice în orășelul britanic Salisbury. În noua listă de sancțiuni au fost incluse nouă persoane și o organizație, se arată în comunicatul oficial.

Ținta sancțiunilor sunt cei doi agenți GRU care în luna martie 2018 au folosit substanța neurotoxică Noviciok contra lui Serghei și a Iuliei Skripal în orășelul Salisbury.

Este vorba despre Ruslan Boșirov și Alexandr Petrov, care ulterior au fost descoperiți de presă ca fiind Anatolii Cepiga și Alexandr Mișkin ambii „Eroi ai Rusiei” decorați de Vladimir Putin. De asemenea, în lista de sancțiuni au fost incluși șeful GRU, Igor Kostiukov și adjuncții acestuia.

Toți cei vizați sunt au accesul interzis pe teritoriul Uniunii Europene, activele lor în spațiul comunitar sunt înghețate, iar oamenilor de afaceri și companiilor din UE li se interzice să semneze cu aceștia orice tranzacție.

Kremlinul a respins joi sancţiunile Uniunii Europene împotriva celor doi bărbaţi pe care Marea Britanie i-a acuzat că i-au otrăvit pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, spunând că vede decizia UE ca fiind una negativă, dar care nu schimbă nimic, relatează Reuters preluată de Agerpres. 

În data de 4 martie 2018, în orășelul britanic, Salisbury au fost găsiți inconștienți fostul agent GRU Serghei Skripal și fiica acestuia. Ulterior autoritățile britanice au anunțat că cei doi au fost otrăviți cu Noviciok, o substanță neurotoxică. Londra a acuzat Moscova că ar sta în spatele atacului, Kremlinul nu a recunoscut. Ulterior Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși. În semn de solidaritate mai multe țări occidentale au expulzat peste 120 de diplomați ruși.

Mai multe articole despre:
Rusia GRU skripal