MENIU

Ucrainenii, entuziasmaţi de noua lor Primă Doamnă

Ucrainenii, entuziasmaţi de noua lor Primă Doamnă

Ucrainenii au, odată cu un nou preşedinte prooccidental, şi o nouă Primă Doamnă, absolventă de medicină, elegantă şi foarte prezentă alături de Petro Poroşenko în timpul campaniei electorale, relatează AFP.

Marina Poroşenko, în vârstă de 52 de ani, cardiolog, l-a însoţit pe soţul ei în vizitele de campanie. El o invita mândru pe podium pe mama celor patru copii ai lor, cu care s-a căsătorit în urmă cu aproximativ 30 de ani. "Nu am regretat o singură zi", le-a spus el alegătorilor adunaţi în pieţe centrale, în oraşe de provincie, care o primeau cu aplauze pe această femeie suplă, îmbăcată şi coafată cu o eleganţă simplă, foarte diferit de stilul soţiilor membrilor nomenklaturii, care poartă de la taioare şi coafuri demodate şi până la afişarea unui lux ţipător.

Sâmbătă, în timpul ceremoniei de învestire, Marina Poroşenko purta un taior albastru şi s-a aşezat într-o lojă din Parlament destinată unor invitaţi de marcă, alături de fiul cel mic Mihailo şi tatăl lui Poroşenko. "Ucrainenilor chiar le lipsea o Primă Doamnă. Ne face mare plăcere să o vedem pe doamna Poroşenko alături de soţul ei", a declarat pentru AFP Galina Pogranîcina, care a venit să asiste la ceremonia militară de învestire, în Piaţa Sfânta Sofia, în centrul Kievului.

Marina Poroşenko contrastează vizibil cu soţia fostului preşedinte Viktor Ianukovici, destituit din funcţie, Liudmila. Ea a fost rezervată în mandatul soţului ei, după o intervenţie plină de greşeli, în timpul "revoluţiei portocalii" prooccidentale, în 2004, când a afirmat, între altele, că adversarii soţului ei mănâncă "portocale drogate".

Jurnalişti de investigaţie au scris că Ianukovici trăia cu altă femeie, după ce i-au vizitat reşedinţa luxoasă de la ţară, deschisă publicului după ce acesta a fugit în Rusia. "Multe lucruri depind de femei, iar Marina Poroşenko urmează să-l ajute pe preşedinte", apreciază kieveana Pogranîcina. "Ea aduce mai mult a femeie europeană", adaugă ea.

"Sunt mândru de noua noastră First Lady. Sunt fericit că această femeie frumoasă şi modestă reprezintă Ucraina în vizitele domnului Poroşenko în străinătate", susţine Igor Diinîciko, un antreprenor de la Kiev. "Fac un cuplu solid, iar asta spune multe", subliniază el.
Un deputat de la Odesa, Oleksii Gonciarenko, totodată un blogger popular, a scris recent că "factorul Marina" este "încurajator" pentru milioane de ucraineni care au votat cu Poroşenko. "Ea încarnează ucrainencele, infinit de bune şi extrem de frumoase. O ţară cu femei frumoase este invincibilă!", apreciază deputatul blogger.

Marina Poroşenko, care şi-a abandonat cariera în medicină pentru a se consacra familiei, nu şi-a dezvăluit, încă, intenţiile cu privire la ceea ce vrea să facă în calitate de Primă Doamnă. Pare puţin probabil să se amestece în treburile ţării, un lucru pentru care compatrioţii săi nu au putut să o ierte niciodată pe Raisa Gorbaciova, o First Lady fără egal în fostul spaţiu sovietic.
"Societatea ucraineană este patriarhală, iar încercările Primei Doamne de a influenţa politica ar putea să fie primite cu reacţii amestecate", afirmă Larisa Kobelianska, o expertă ucraineană."Rolul pe care-l va juca depinde de preşedinte. Din nefericire, suntem moştenitoarele unui model tradiţional în care soţiile joacă rolul pe care li-l acordă soţii lor", adaugă ea.

În fotografiile puse la dispoziţie, Marina Poroşenko apare vizitând expoziţii şi asistând la premiere ale unor filme cu soţul ei, gătind împreună cu copiii sau, cu capul acoperit, într-o biserică.
Subiectele abordate în rarele interviuri se limitează la familie şi educarea copiilor.