MENIU

Ucraina va ceda Olandei coordonarea anchetei privind doborârea avionului MH17

<p>Primul raport privind prăbuşirea cursei MH17 &icirc;n estul Ucrainei, la 17 iulie</p>

Ucraina este pregătită să încredinţeze Olandei coordonarea anchetei internaţionale cu privire la prăbuşirea avionului malaysian, doborât probabil de o rachetă, "ţara care a suferit cel mai mult", a declarat luni premierul Arseni Iaţeniuk, notează Mediafax.

"Am găsit 272 de cadavre, 251 sunt deja în trenul (cu sistem de) refrigerare (...). Suntem pregătiţi să trimitem toate cadavrele la Amsterdam" în vederea procedării la autopsiere şi în vederea efectuării expertizelor independente necesare, a adăugat Iaţeniuk într-o conferinţă de presă.

Cadavrele celor mai multe dintre victimele avionului aparţinând Malaysia Airlines au fost transportate într-un tren cu vagoane frigorifice la Torez, într-o zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat, luni, un purtător de cuvânt al rebelilor.

Purtătorul de cuvânt al "premierului" din autoproclamata Republică Populară Doneţk, Aleksandr Borodai, a anunţat că, deocamdată, nu este necesar un al doilea tren pentru transportarea cadavrelor, în timp ce Kievul susţine că un al doilea tren cu patru vagoane frigorifice a plecat spre localitatea Torez.

La rândul său, Andrei Purghin, "adjunctul premierului" din "Republica Populară Doneţk" a declarat, citat de agenţia Interfax, că rămăşiţele victimelor nu vor fi "transferate" la Harkov, zona aflată sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene, decât după sosirea experţilor internaţionali la Torez.