MENIU

CRIMEEA. Ciocniri între separatişti şi susţinătorii puterii de la Kiev: un mort şi mulţi răniţi

Demonstraţii în Crimeea, pro şi împotriva noii puteri de la Kiev

UCRAINA. Tensiunile s-au intensificat în Crimeea, unde au loc manifestaţii pro şi contra autorităţilor centrale.

UCRAINA UPDATE: Cadavrul unui bărbat decedat probabil din cauza unei crize cardiace a fost găsit în faţa Parlamentului regiunii Crimeea, în oraşul ucrainean Simferopol, unde au loc confruntări între manifestanţi pro şi antiruşi.

"Potrivit informaţiilor preliminare, bărbatul a suferit o criză cardiacă", a anunţat, potrivit AFP, Ministerul Sănătăţii din regiunea autonomă Crimeea.
Conform unor surse citate de presa ucraineană, alte zeci de persoane au fost rănite în confruntări.

UCRAINA UPDATE: Preşedintele Parlamentului regional din Crimeea, Volodimir Konstantinov, a negat că instituţia pe care o conduce intenţionează să ridice problema separării regiunii de Ucraina la sesiunea de miercuri, a anunţat serviciul de presă al acestuia, citat de Interfax Ucraina în pagina electronică.

"Parlamentul Crimeei nu ridică problema secesiunii Crimeei de Ucraina. Este o provocare menită să discrediteze Consiliul Suprem al autonomiei şi să îl priveze de legitimitate", a declarat el.
"Locuitori ai Crimeei! Compatrioţi! Crimeea este casa noastră comună! Pacea acasă este în mâinile noastre! Nu daţi curs provocărilor! În această situaţie, păstraţi-vă calmul şi fiţi prudenţi în acţiunile voastre", a declarat Konstantinov.

Confruntări au izbucnit miercuri între manifestanţii proruşi şi susţinătorii noii conduceri ucrainene la Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea.

Peste 5.000 de persoane s-au reunit în faţa Parlamentului din Crimeea, majoritatea tătari dar şi proruşi. Tătarii crimeeni agitau drapele ucrainene scandând "Ucraina, Ucraina!", în timp ce rusofonii agitau drapele ale Rusiei şi Crimeei şi strigau "Rusia, Rusia".

UCRAINA. Tensiunile s-au intensificat, miercuri, în Crimeea, în sudul Ucrainei, unde susţinătorii noii conduceri de la Kiev şi contestararii proruşi ai acesteia s-au reunit în faţa Parlamentului regional din Simferopol, relatează BBC News Online.
Tătarii crimeeni şi activiştii locali care susţin demonstranţii de la Kiev s-au reunit în faţa autorităţii legislative locale din Simferopol. În apropiere are loc şi o demonstraţie prorusă, cele două grupuri fiind separate doar de un cordon al poliţiei.

Tătarii crimeeni susţin că vor rezista oricărei tentative de secesiune orchestrată de forţele politice proruse.
Cele două manifestaţii au loc în timp ce Parlamentul regiunii urmează să se întrunească şi să discute, cel mai probabil, despre statutul Crimeei.

Peninsula, unde etnicii ruşi sunt majoritari, a fost transferată Ucrainei în 1954.

Schimbarea Guvernului de la Kiev a ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul bazelor navele ruseşti din portul Sevastopol din Crimeea. Majoritatea experţilor consideră că noua conducere nu va exercita presiuni pentru retragerea flotei ruseşti, acest lucru putând ameninţa şi mai mult stabilitatea internă a ţării, precum şi relaţiile fragile ale acesteia cu Rusia.

Anterior, preşedintele interimar al Ucrainei şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la pericolul separatismului după îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Kiev Crimeea manifestanţi