MENIU

Ucraina solicită 1500 de observatori OSCE, pentru supravegherea armistițiului

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut marți Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa să trimită 1.500 de observatori care să completeze misiunea internațională de supraveghere a armistițiului convenit pe 5 septembrie între guvernul de la Kiev și separatiștii proruși, transmite agenția EFE, citată de AGERPRES.

În prezent OSCE are în Ucraina 80 de observatori. Proiectul misiunii de monitorizare a respectării armistițiului include și folosirea unor drone puse la dispoziție de statele membre ale OSCE, două aparate de acest fel sosind deja în Ucraina. Conform estimărilor Kievului, este nevoie de cel puțin 29 de drone pentru a se putea realiza un control efectiv asupra zonei de conflict.

Înțelegerea de pe 5 septembrie a fost urmată de un memorandum de consolidare a armistițiului, pe 20 septembrie, ce prevede retragerea armamentului greu și crearea unei zone tampon demilitarizate pe o porțiune de 15 kilometri de o parte și de alta a liniei frontului. Armata ucraineană a anunțat sâmbătă că reprezentanți ai OSCE, Ucrainei și Rusiei au început delimitarea acestei zonei-tampon.

 

Mai multe pe Agerpres

Mai multe articole despre:
Ucraina OSCE decizii observatori 1500 supraveghere