MENIU

Ucraina se pregătește pentru o invazie totală a Rusiei

Aproape 200 de voluntari civili s-au adunat, weekendul trecut, la un centru militar din apropierea orasului ucrainean Dnipropetrovsk, in timp ce presedintele Petro Porosenko a fost prezent la Mikolaiv, la 300 de kilometri sud-vest, unde a inspectat un exercitiu militar de la baza de antrenament. Armata ucraineana a sponsorizat antrenamentul, ca parte a unui program de a dezvolta batalioane de civili voluntari, pentru a apara orasele importante ale Ucrainei in cazul in care conflictul va iesi de pe teritoriul Donbasului sau daca va exista o invazie totala a Rusiei, scrie ziare.com.

Centrul militar de lângă Dnipropetrovsk este folosit de regula pentru exercitii cu tancuri, subliniaza Nolan Peterson, intr-un articol pentru The Daily Signal, despre felul in care civilii ucraineni se pregatesc pentru o invazie ruseasca.

Multi dintre civili nu au niciun fel de experienta militara, iar unii nici macar nu au tinut vreodata o arma in mana. Insa multi au decis sa se antreneze pentru razboi, tot mai ingrijorati in legatura cu o escaladare a conflictului din Ucraina si cu posibilitatea ca acesta sa se intinda pana la Dnipropetrovsk, al patrulea oras al tarii, cu aproape un milion de locuitori, aflat la doar 200 de kilometri de Donetk.

"Sunt aici ca sa-mi apar poporul, orasul si familia. Sunt foarte ingrijorat ca razboiul va ajunge aici. Cred ca situatia se va inrautati", spune Daniel Kislitia, care are 20 de ani.

Armata ucraineana, pregatiri pentru o invazie totala a Rusiei

Armata ucraineana a sponsorizat antrenamentul, ca parte a unui program de a dezvolta batalioane de civili voluntari, pentru a apara orasele importante ale Ucrainei in cazul in care conflictul va iesi de pe teritoriul Donbasului sau daca va exista o invazie totala a Rusiei. Odata antrenate si inarmate, unitatile de voluntari sunt responsabile pentru apararea pozitiilor cheie, precum podurile si punctele de control.

Dezvoltarea batalioanelor de aparare teritoriala face parte dintr-o actiune nationala de construire a acestor grupuri locale de aparare, inclusiv in orasele Odesa si Kiev, reflectand ingrijorarea atat a oficialilor, cat si a civililor ca se va relua conflictul din Ucraina si ca ar putea escalada semnificativ.

"Nu lupt impotriva rusilor, lupt impotriva politicilor din Moscova. Luptam si pentru viitorul Rusiei. Nu-i urasc pe rusi. Dar daca ei vin aici, asta este patria mea si o voi apara. Trebuie sa castigam. Acesta va fi mormantul lui Putin", spune si Valeri Kosarev, in varsta de 71 de ani, soldat voluntar.

Rusia: E prea devreme pentru o misiune de menținere a păcii

În vreme ce ucrainenii așteaptă o nouă ofensivă a separatiștilor susținuți de Rusia, Moscova a indicat că nu este pregătită pentru a discuta despre o misiune de menținere a păcii în zona de conflict. 

Rusia a estimat vineri că este prea devreme să se discute despre desfășurarea unei misiuni de pace în estul Ucrainei, aflat în război, înainte ca acordul de pace semnat în februarie să fie pus complet în aplicare, relatează vineri AFP, citată de Agerpres.

'Înainte ca textul acordului de la Minsk și dispozițiile sale concrete să fie puse în aplicare, credem că ar fi o eroare să se ridice alte chestiuni, inclusiv cea referitoare la unități de menținere a păcii'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, agenților ruse de presă.

Joi, președinția ucraineană afirma într-un comunicat că președintele rus a acceptat pentru prima dată posibilitatea privind desfășurarea unei misiuni de menținere a păcii în estul rebel prorus al Ucrainei, după ce Petro Poroșenko și Vladimir Putin au vorbit la telefon cu liderii francez și german.

Nici Moscova și nici Parisul n-au făcut însă nici o mențiune referitoare la o posibilă forță de menținere a păcii în comunicatele lor difuzate după conversații.

Întrebat vineri dacă Putin și-a dat acordul pentru o forță de menținere a păcii în estul Ucrainei, Peskov a răspuns: ''Nu, nu este adevărat''.