MENIU

"Lunetiştii din Kiev, angajaţi de opoziţie"? Sursa acestei afirmaţii îşi nuanţează declaraţia UPDATE

Lunetişti fotografiaţi în apropierea Pieţei Independenţei din Kiev

Lunetiştii din Kiev au tras atât în protestatari, cât şi în poliţişti, în timpul manifestaţiilor sângeroase de luna trecută de la Kiev şi ar fi fost angajaţi de lideri ai opoziţiei de pe Maidan! Teoria a fost împărtăşită ministrului de Externe al Estoniei de Olga Bogomoleţ, una dintre figurile reprezentantive ale manifestanţilor din Maidan. Informaţia a fost dezvăluită de Russia Today, care a interceptat o convorbire telefonică între Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, şi ministrul de Externe al Estoniei, care fusese în vizită la Kiev. Olga Bogomoleţ insistă în continuare că masacrul de pe Maidan trebuie investigat, dar subliniază că nu poate afirma că Opoziţia a fost în spatele lunetiştilor. Mai mult, ea susţine că nu i-a spus diplomatului estonian că protestatarii şi poliţiştii au fost ucişi de aceiaşi oameni, scrie The Daily Telegraph. 

O înregistrare a unei convorbiri telefonice între doi diplomaţi de top din UE a fost difuzată de postul TV Russia Today.

Ministrul estonian de Externe: "Ce este cu adevărat tulburător, tot Olga ne-a spus, că sunt dovezi clare că oamenii care au fost ucişi de lunetişti, din ambele tabere, poliţişti şi oameni din stradă, au fost aceiaşi lunetişti, care au ucis oameni din ambele tabere. Acelaşi tip de gloanţe. Este de-a dreptul tulburător că noua coaliţie nu vrea să ancheteze ce s-a întâmplat. Există informaţii din ce în ce mai clare că în spatele lunetiştilor nu a fost Ianukovici, ci altcineva din noua coaliţie".

Catherine Ashton, Înaltul reprezentat al U.E. pentru Afaceri Externe: "Vom investiga dacă este adevărat. Doamne!".

Sursa ministrului estonian de Externe este Olga Bogomoleţ, una dintre figurile reprezentantive ale manifestanţilor din Piaţa Independenţei. Medic de profesie, femeia a ajutat în permanenţă la tratarea victimelor de la Kiev şi a fost supranumită Maica Tereza a Maidanului. Tot ea i-a transmis neîncrederea pe care o au oamenii faţă de toţi politicienii ucraineni.

"Oamenii din Maidan spun că toţi cei ce formează noul Guvern au un trecut pătat. Nu există încredere în aceşti oameni care formează coaliţia", spune ministrul de externe eston.

Postul TV Russia Today, care a făcut publică înregistrarea, este susţinut financiar de Puterea de la Kremlin, iar presa occidentală a pus la îndoială veridicitatea dialogului.

UPDATE: Intervievată de The Daily Telegraph, Olga Bogomoleţ spune că nu i-a spus ministrului estonian de Externe că protestatarii şi poliţiştii au fost ucişi în aceeaşi manieră. "Nu ştiu ce fel de răni au suferit militarii. Nu am avut acces la aceşti oameni", a spus Bogomoleţ.

Ea a subliniat însă că a cerut o investigaţie completă a legiştilor asupra morţilor ce au avut loc pe Maidan. "Nimeni dintre cei care doar văd rănile nu poate face o determinare cu privire la tipul de arme. Sper ca experţii internaţionali şi anchetatorii ucraineni vor stabili acest lucru", a mai spus medicul.

Ea a refuzat să îşi susţină teoria împărtăşită ministrului estonian de Externe, spunând că "nu poţi spune aşa ceva decât dacă te bazezi pe nişte fapte".

Bogomoleţ a mai spus că noul guvern de la Kiev a asigurat-o că o anchetă a început în privinţa crimelor de pe Maidan, dar că deocamdată nu a aflat nimic cu privire la rezultate.