MENIU

Ucraina acuză Rusia de propagandă și neagă breșa de securitate din SUA prin scurgerea de informații legate de război: „Nu erau deloc secrete”

Ucraina neagă gravitatea scurgerilor de informații de la Pentagon în războiul declanșat de Rusia. O spune chiar un oficial de rang înalt din Administrația președintelui Volodimir Zelenski.- 

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), susține că unele dintre informațiile din documentele Pentagonului care au fost scurse pe internet „nu erau deloc secrete” și că pot fi „găsite în surse disponibile public”. Despre o breșă în sistemul de securitate, oficialul dădea asigurări în urmă cu doar o săptămână că doar cinci persoane știu unde și când va începe contraofensiva Ucrainei împotriva trupelor ruse. Acesta a subiniat că Ucraina este în contact permanent cu aliații săi cheie, precum SUA, Marea Britanie, Germania și Polonia.

"Datele pentru efectuarea anumitor operațiuni, dimensiunea unităților, cine este implicat și în ce direcție - această informație este absolut secretă. Dacă cineva crede că le are, nu pot decât să-l felicit. Dar nu știu unde ar fi putut să le ia.

Pentru cealaltă parte a informațiilor - dacă era într-adevăr secretă - agențiile din Statele Unite și Marea Britanie vor ști exact de unde provine. Și de ce a apărut în acest moment anume", a declarat Danilov într-un interviu la postul german ARD.

„Agențiile de informații trebuie să fie mai vigilente când vine vorba de documente clasificate”, recunoaște însă Danilov.

În plus, Danilov susține că nu există doar un plan al contraofensivei Ucrainei, ci mai multe variante. Planul final va fi decis personal de comandantul-șef chiar în ultimul moment, a precizat Danilov.

"Dacă cineva crede că avem o singură variantă, aceasta nu corespunde realității. Nici măcar trei variante nu ar fi prea mult", a mai spus Danilov în același interviu.

În același timp, deși Danilov a subliniat că, deși Kievul este în contact constant cu țările aliate, numărul de oameni care știu despre planurile sale este „extrem de limitat”, o sursă apropiată președintelui Zelenski a raportat pe 10 aprilie că Ucraina și-a modificat deja unele dintre planurile sale militare din cauza scurgerii documentelor americane, relatează CNN.

La fel și consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a sugerat că documentele („scăpate” de la Pentagon) nu au „nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei” și se bazează pe „o mare cantitate de informații fictive” difuzate chiar de Rusia.

Acesta susține că „scurgerea de documente clasificate cu planurile secrete ale SUA și NATO pentru a ajuta Kievul” seamănă mai mult cu „o operațiune de dezinformare rusă pentru a semăna îndoieli cu privire la contraofensiva planificată de Ucraina”, spunea Podoliak, la sfârșitul săptămânii trecute.