MENIU

Ucraina acuză Moscova că vrea să provoace "al treilea război mondial"

<p>Trupele rusești se aproprie de graniţa ucraineană</p>

Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia, vineri, că vrea să lanseze "al treilea război mondial", susţinând insurecţia separatistă din estul Ucrainei, şi a îndemnat comunitatea internaţională "să se unească împotriva agresiunii ruseşti", relatează AFP.

"Tentativele de agresiune ale armatei ruseşti asupra teritoriului Ucrainei vor conduce la un conflict pe teritoriul Europei. Lumea nu a uitat al Doilea Război Mondial, iar Rusia vrea să lanseze al treilea război mondial", a declarat premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk într-o şedinţă de Guvern.

"Susţinerea pe care Rusia o acordă teroriştilor în Ucraina constituie o crimă internaţională, iar noi îndemnăm comunitatea internaţională să se unească împotriva agresiunii ruseşti", a mai spus premierul interimar ucrainean.

În acest timp, preşedintele american a subliniat că Occidentul ar putea adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Statele Unite se vor consulta cu principalii lideri europeni, vineri, pe tema unor posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei, a anunţat vineri preşedintele american Barack Obama, aflat în vizită la Seul, relatează AFP.
Barack Obama a precizat că vrea să coordoneze o abordare comună cu aliaţii săi europeni, Statele Unite conchizând că Rusia nu a făcut nimic pentru a pune în aplicare acordul semnat săptămâna trecută la Geneva cu Moscova, în legătură cu criza din Ucraina.

"Voi vorbi cu europenii din nou în această seară, nu cu toţi, ci cu cei mai importanţi dintre ei, pentru a mă asigura că împărtăşesc evaluarea mea asupra situaţiei de la negocierile de la Geneva", a declarat Obama în cadrul unei conferinţe de presă.

Washingtonul se gândeşte la alte sancţiuni ţintite împotriva Rusiei "care sunt gata să fie decretate", a adăugat el.
Joi seara, secretarul de Stat american John Kerry a apreciat că Moscova nu "a luat nici cea mai mică iniţiativă" pentru a pune în aplicare acordul încheiat la Geneva în scopul detensionării situaţiei din Ucraina.

De partea cealaltă, Rusia a acuzat Washingtonul că o denigrează.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat vineri SUA că vizează denigrarea Rusiei şi a apreciat drept "inacceptabil" tonul folosit de omologul său american John Kerry în privinţa crizei din Ucraina, relatează AFP.
Ministrul Lavrov a afirmat că "propaganda americană" urmăreşte "denigrarea Rusiei, denigrarea celor care protestează faţă de acţiunile ilegale ale autorităţilor de la Kiev, care intenţionează să interzică limba rusă şi să-i prezinte pe toţi ruşii şi rusofonii drept inamici care trebuie ucişi".

Secretarul de Stat american John Kerry a acuzat joi Moscova că nu a luat nicio iniţiativă pentru aplicarea acordului încheiat la Geneva şi a avertizat în legătură cu o "eroare costisitoare" în acest sens.

De asemenea, şeful diplomaţiei americane a acuzat postul de televiziune Russia Today, finanţat de Kremlin, că "promovează viziunea fantezistă a preşedintelui Vladimir Putin în legătură cu ceea ce se întâmplă în teren".
În replică, Lavrov a criticat declaraţiile omologului său american şi a apărat postul Russia Today, afirmând că acesta este un concurent "serios" al CNN şi BBC.

"Ne acuză că am pus în funcţiune maşina de propagandă a lui Putin, Russia Today, iar John Kerry a afirmat acest lucru în declaraţia sa, pe un ton inacceptabil, acuzator", a afirmat ministrul rus de Externe.

"O astfel de declaraţie privind presa nu este fără îndoială politicoasă", a adăugat Lavrov.

La rândul său, redactorul-şef al Russia Today, Margarita Simonian, a cerut vineri Departamentului de Stat să îşi prezinte scuze. "Intenţionăm să trimitem o solicitare oficială la Departamentul de Stat pentru a prezenta exemple concrete care să arate că Russia Today a denaturat evenimentele", a declarat redactorul-şef, citat într-un comunicat.