MENIU

Turcia propune Rusiei operațiuni comune împotriva Stat Islamic în Siria

<p>Turcia nu acceptă armistiţiul cu miliţiile kurde din Siria</p>

Turcia propune Rusiei operațiuni comune împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, a anunțat joi șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, în urma reconcilierii oficiale dintre Moscova și Ankara, relatează AFP.

O delegație formată din trei oficiali turci reprezentând armata, serviciile de informații și afacerile externe se află joi în Rusia pentru discuții asupra Siriei, a spus ministrul.

"Vom discuta toate detaliile. Am cerut totdeauna Rusiei operațiuni anti-Daech....inamicul nostru comun", a declarat Cavusolgu, folosind acronimul arab al SI, într-un interviu acordat televiziunii private NTV. "Propunerea este încă valabilă", a mai spus el.

Delegația formată din cei trei oficiali, prezentă în Rusia, a fost însărcinată să înceapă punerea în aplicare a deciziilor luate de Erdogan și Putin în cadrul întrevederii de marți de la Sankt Petersburg, scrie Agerpres.

Siria este unul dintre dosarele importante asupra căruia Ankara și Moscova au avut în totalitate poziții opuse până în prezent, Rusia sprijinindu-l militar pe președintele Bashar al-Assad, în timp ce Ankara susține plecarea acestuia de la putere.

"Un regim care masacrează (sute de mii) de persoane nu ar trebui să conducă țara, însă nu putem lăsa deoparte dialogul nostru cu Rusia tocmai pentru că noi nu avem aceeași opinie asupra lui Assad", a spus Cavusoglu. "Nu poate exista nicio tranziție în Siria cu Assad la putere", a mai spus el.