MENIU

Tsipras susţine referendumul de duminică şi acuză UE de şantaj. Eurogrupul amână negocierile

<p>Tsipras susţine referendumul de duminică şi acuză UE de şantaj: "Europa e prea autoritară"</p>

Grecii vor merge în mod cert la referendum duminică şi ei vor decide cum mergem mai departe, a anunţat miercuri premierul Alexis Tsipras. El i-a îndemnat pe eleni să NU voteze pentru măsurile propuse de creditorii internaţionali, la jumătate de zi după ce a decis să accepte o parte din planul lor. Europa însă îi închide uşa în nas. "Discutăm după referendum", e mesajul Germaniei, ţară care îi transmite guvernului SYRIZA că s-a răzgândit prea târziu. La fel au procedat şi liderii Eurogrupului, la şedinţa organizată miercuri seară.

Update 7.50: Germania va bloca orice nou plan de asistenţă financiară atât timp cât Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras rămâne în funcţie, afirmă, sub acoperirea aninimatului, un apropiat al cancelarului german Angela Merkel, precizând că Berlinul ar aştepta un Cabinet tehnocrat, scrie Mediafax. 

Apropiat al lui Merkel: Germania blochează orice ajutor pentru Grecia cât e Guv. Tsipras la putere

UPDATE 21.20: Ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, consideră că nu există "o bază solidă de discuţii" cu Guvernul Greciei, aşteptând o clarificare de poziţie a Guvernului elen înaintea referendumului.

"Nu există o bază de discuţii pentru măsuri serioase", a spus Schauble, potrivit The Local.

"De aceea, Grecia va trebui să îşi clarifice poziţia despre ce vrea, iar apoi să discutăm despre situaţie, în condiţii care acum vor fi mai dificile", a adăugat Schäuble.

"Propunerea creditorilor care să fie respinsă ori acceptată nu mai există în acest moment", a subliniat oficialul german, potrivit mediafax.ro.

UPDATE: Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro au stabilit amânarea tuturor negocierilor cu Guvernul Greciei până după anunţarea rezultatului referendumului programat duminică, anunţă un oficial guvernamental slovac citat de Reuters.

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a declarat că există "şanse minime" de progrese în negocierile cu Grecia după discursul controversat al premierului Alexis Tsipras.

Alexis Tsipras, premierul de extremă-stânga al Greciei, menţine referendumul programat duminică, sugerându-le cetăţenilor să nu voteze în favoarea măsurilor propuse de creditorii internaţionali, insistând că votul nu se referă la menţinerea ţării în zona euro.

"Acum câteva luni, oamenii m-au votat și au fost de acord cu mine, iar Europa nu a ținut cont de acest lucru. Avem în față o Europă autoritară care nu respectă alegerile democratice. Nu sunt de acord cu cei care nu au aceeasi opinie ca ei. Țara noastră este în pragul falimentului și dau vina numai pe noi. Suntem în fata unei catastrofe. Decizia va fi luată de popor. Vreau să vă mulțumesc celor care ați fost alături de mine, în ultimele săptămâni. Această situație nu va dura mult, este ceva temporar, trebuie să aveți răbdare.

Scrisoarea din miez de noapte a lui Alexis Tsipras. La ce condiții NU renunță Grecia

Încercăm să salvăm țara, dar nu ne vom supune santajului. Sunt sigur că va exista o soluție dupa referendum. Dacă răspunsul va fi nu, pozitia noastră va fi mai puternică. Sunt sigur că va exista o soluție viabilă pentru ambele părți și pentu democrație, pentru un acord mai bun.

Este datoria noastră față de părinți, față de copii, față de istorie", a spus Alexis Tsipras.

Grecia nu a plătit tranşa de 1,6 miliarde euro către FMI scadentă pe 30 iunie, însă a venit cu o mișcare surpriză: solicită un nou plan de salvare, în valoare de 29,1 miliarde euro, bani din fondul de urgență al UE. În plus, cabinetul condus de Alexis Tsipras a cerut oficial o păsuire de la FMI, la care Fondul nu a răspuns. 

Financial Times anunță, miercuri, că premierul Alexis Tsipras este gata să accepte condițiile creditorilor, cu mici modificări, pentru a încheia un nou acord.