MENIU

Trump vrea să reseteze la zero cronometrul în cursa către Casa Albă împotriva lui Hillary Clinton

Candidatul republican la Casa Albă Donald Trump încearcă să se relanseze de pe o bază nouă, cu scopul de a urca în sondaje împotriva lui Hillary Clinton, după mai multe săptămâni de turbulenţe, scrie AFP.

În ultimele zile a avut loc o serie de schimbări menite să pună capăt acestor probleme.

Trump şi-a remaniat miercuri echipa, a doua oară în două luni, conform news.ro.

El şi-a exprimat joi "regretul" că a spus, în timpul campaniei, lucruri care au rănit.

Iar vineri s-a prezentat ca un unificator, ducându-se în Louisiana, un stat afectat de inundaţii foarte grave, unde a încercat să îi convingă pe alegătorii de culoare, în MOD tradiţional favorabili democraţilor, să-l susţină pe el.

"Niciun grup din America nu a suferit mai mult de pe urma politicilor lui Hillary Clinton decât afroamericanii", a declarat miliardarul într-un miting la Dimondale, în Michigan.

"Voi trăiţi în sărăcie, şcolile voastre sunt proaste, nu aveţi locuri de muncă, 58% dintre tinerii voştri sunt în şomaj. ce aveţi de pierdut?", a spus el.

Cu câteva ore mai devreme a fost în Louisiana, la Golful Mexic, pentru a constata pagubele. "Obama ar face mai bine să se oprească din jucat golf şi să vină" aici, a lansat el mai târziu.

Însă preşedintele american, aflat în vacanţă în nord-est, a anunţat că se va duce marţi în Louisiana. Casa Albă a subliniat că şeful statului a vrut să evite să perturbe forţele de ordine cu o vizită prezidenţială.

De asemenea, fostul lider al echipei Trump, Paul Manafort, a demisionat vineri, la 48 de ore după ce a fost marginalizat în cadrul reorganizării campaniei. El a fost arătat cu degetul într-o anchetă de corupţie în Ucraina.

Acest strateg republican, care a lucrat în anii '70 şi '80 pentru echipele de campanie ale lui Gerald Ford şi Ronald Reagan, apoi pentru cele ale lui George Bush tatăl, în 1988, şi Bob Dole, în 1996, a depus eforturi să-l canalizeze pe impetuosul om de afaceri, în vârstă de 70 de ani, pentru a-l face "mai prezidenţial".

Însă nu a reuşit să evite o serie de derapaje, în ultimele săptămâni, şi anume - între altele - confruntarea dintre Trump şi părinţii unui tânăr musulman ucis în Irak, îndemnul lui Trump adresat Rusiei de a găsi e-mailurile şterse ale lui Hillary Clinton sau insinuări cu privire la o rezistenţă armată faţă de adversara sa democrată.

TRUMP SPĂŞIT

Însă Donald Trump - care a coborât în sondaje, de la Convenţia republicană din iulie, la 41,2% din intenţiile de vot, în timp ce Clinton înregistrează 47,2% potrivit unei medii realizate de site-ul Real Clear Politics - va accepta cu greu să fie strunit.

El a anunţat miercuri promovarea lui Kellyanne Conway, o realizatoare de sondaje de opinie republicană care a devenit directoarea sa de campanie, şi a lui Steve Bannon, un outsider populist de la site-ul conservator de ştiri polemice Breitbart News, care şi-a făcut intrarea în campanie ca director general.

Situaţia lui Paul Manafort părea cu atât mai de nesusţinut cu cât el a fost suspectat că a încasat milioane de dolari în numerar, în perioada 2007-2012, în care a fost consultant al fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi al Partidului Regiunilor, formaţiunea acestuia. El a denunţat acuzaţii "nefondate şi stupide".

Plecarea sa coincide cu o nouă transformare a lui Donald Trump, care a creat o surpriză joi seara, într-un discurs pe care l-a susţinut în North Carolina, unde a afirmat că regretă anumite vorbe care au rănit, pe care le-a spus în timpul campaniei.

"Uneori, în focul acţiunii unei dezbateri sau exprimându-ne cu privire la subiecte multiple, nu ne alegem cuvintele potrivite şi spunem un lucru rău", a declarat el. "Acest lucru mi s-a întâmplat", a adăugat miliardarul newyorkez.

"Iar voi nu sunteţi obligaţi să mă credeţi, dar regret acest lucru", a adăugat Trump, într-un rar moment de umilinţă.

Primul director al campaniei lui Donald Trump, Corey Lewandowski, care a devenit comentator la CNN, a apreciat că această plecare reprezintă "o schimbare foarte importantă pentru campanie" şi că arată "fără echivoc" o "direcţie nouă".

Robby Mook, directorul de campanie al lui Hillary Clinton, a apreciat că această demisie este "o mărturisire clară a faptului că conexiunile tulburătoare dintre echipa lui Donald Trump şi elemente pro-Kremlin din Rusia şi din Ucraina sunt de nesusţinut".

Donald Trump şi-a lansat tot vineri primul spot televizat, un clip în domeniul securităţii în care el o asociază pe Hillary Clinton cu dezordinea şi imigraţia clandestină.

Acest prim val publicitar s-a lăsat aşteptat mult timp, în contextul în care Hillary Clinton a cheltuit deja 61 de milioane de dolari cu reţelele de telviziune, potrivit postului NBC.

Mai multe articole despre:
Donald Trump